galéria megtekintése

Csak az első lépés, hogy Orbán elveszi Bayertől a lovagkeresztet


Kőműves Anita

Tom Lantos lánya, Katrina Lantos Swett is visszaadta magyar állami  kitüntetését. Lapunknak elmondta: a magyar kormány mást tesz, mint amit mond.

– Mennyit ártott Magyarország amerikai megítélésének Bayer Zsolt kitüntetése?

– Nagyon-nagyon sokat. Az írásait és kijelentéseit a Ku-Klux-Klan tagjainak megnyilvánulásaihoz lehetne hasonlítani. Ha az amerikai elnök adományozná az itteni legmagasabb civil kitüntetést a Ku-Klux-Klan egyik vezetőjének, akkor nagy lenne a felháborodás az országon belül és kívül is. Mert amikor egy ilyen magas szintű kitüntetést adunk valakinek, azt mondjuk, hogy valami olyat képvisel, amire az ország büszke. Egyszerűen nincs rá magyarázat, hogy egy embert, aki ilyen gyűlöletes elveket vall, és aki ilyen csúnya módon fejezi ki magát, miért ismernek el egy olyan érdemrenddel, amelynek Magyarország legnemesebb értékeit kellene képviselnie.

– Hogyan lehetne javítani az amerikai–magyar kapcsolatokon, ahol most oly sok a nézeteltérés?

 

– Ez egy hosszú beszélgetés témája. De úgy gondolom, az első lépés az lehetne, hogy a miniszterelnök visszavonja Bayer díját, vagy nyilvánosan kifejti, hogy ellenzi azt. Valahol azt olvastam, hogy a miniszterelnöknek nincs ráhatása a díj odaítélésére, de ebben az esetben felszólíthatná Ba­yert annak visszaadására. Persze az lenne a legjobb, ha egyszerűen azt mondaná a kormány, hibáztunk, és visszavesszük a lovagkeresztet. 

– És ha a díjtól egy pillanatra eltekintünk?

– Elismerem, hogy a magyar kormány tett lépéseket az antiszemitizmus ellen. Ilyen volt, hogy zéró toleranciát hirdetett, és épp ezért vakarják most sokan a fejüket, hiszen egy olyan embernek adtak díjat, aki megtestesíti az antiszemitizmust, bigottságot és gyűlöletet. Zavarba ejtő, hogy van egy kormány, amely egyrészt fontos gesztusokat tesz, ugyanakkor a másik kezével teljesen ellenkező dolgokat csinál. Tágabb értelemben pedig hasznos lenne változtatni a kormánykommunikáció hangnemén, akkor talán hatékonyabban tudnák elmagyarázni, Magyarország mit és miért tesz olyan fontos ügyekben, mint például a migráció.

– Látta azoknak a listáját, akik már visszaadták a lovagkeresztet? Beszélt valamelyikükkel korábban?

Láttam néhány nevet, de nem beszéltem senkivel. Magam hoztam meg a döntést.

Lantos Swett 2011-ben az Országgyűlés előtt
Lantos Swett 2011-ben az Országgyűlés előtt
Mediaworks

– Gondolja, hogy célba ér az üzenete Orbán Viktornál?

– Amikor utoljára beszéltünk, tartalmas beszélgetést folytattunk. Akkoriban volt, amikor a menekültválság épp csak kezdődött Euró­pában, ám máris nagyon sok fontos kérdés felmerült. Mesélt a megdöbbenéséről, hogy egy szélsőjobboldali televízió operatőre szándékosan felbuktatott egy szír menekültet a határon. Azt mondta, keresi, lehet­ne-e jogi lépéseket tenni a nő ellen. Beszéltünk a magyar kormány olyan döntéseiről is, amelyekkel nem értettem egyet, és ezt el is mondtam neki. Tom Lantos lánya vagyok, szóval nem rejtem véka alá, amit gondolok!

A közleményemben leírtam, mennyire szomorúvá tesz, hogy vissza kell adnom a lovagkeresztet, mert nagyon büszke voltam rá. Nagyon szeretem Magyarországot, édesapám a testvéremnek és nekem is átadta hazaszeretetét. Hét gyermekemből négy is jelentős időt töltött Magyarországon. A legutolsó dolog, amit látni szeretnék, hogy Magyarország egy nagyra becsült kitüntetése azért veszít értékéből, mert egy olyan embernek adják, aki ennyire nem érdemli meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.