Clinton elismerte a magyar erőfeszitéseket

Elismerését fejezte ki az amerikai külügyminiszter csütörtökön Magyarország erőfeszitéseiért, köztük az afganisztáni részvételért és csapatbővítésért. Hillary Clinton azt követően beszélt erről, hogy fogadta Martonyi Jánost, aki a második Orbán-kormány első magas rangú képviselőjeként jött Washingtonba.

- Magyarország közeli barát és elismert partner, a NATO-n belüli kulcsszövetséges - hangoztatta Clinton. Szavai szerint a találkozón olyan kérdéseket vitattak még meg, mint a NATO közelgő, lisszaboni csúcstalálkozója, az energiapolitika, a (roma) társadalmi integráció vagy hazánknak a térségi stabilitásban játszott szerepe. Elismerően emlitette az amerikai diplomácia irányitója az atlanti szövetség budapesti orvosi kiválósági központját és a NATO-szállitógépek pápai repterét is.

A NATO nemcsak a mi biztonságunk, hanem a biztonságosabb világ sarokköve is - erősitette meg Martonyi azt atlanti elkötelezettséget, mint ahogyan azt is: hazánk fenntartja az afganisztáni műveletekben való részvételét és erősiteni kivánja szerepét a Nyugat-Balkánon. Mindketten úgy vélték: McChrystal tábornok szerdai felmentéséből nem következik politikai irányváltás, marad a közös elkötelezettség a közép-ázsiai országban. A magyar külügyminiszter megköszönte kollégájának a romaintegrációhoz nyújtott amerikai segitséget, és egyben meghivta Clintont a budapesti Tom Lantos Intézet jövő év elejére tervezett megnyitására.

Immár csak a magyar sajtónak nyilatkozva Martonyi kérdésre azt érzékeltetette: az ősszel vetődhet fel Orbán Viktor kormányfő esetleges washingtoni látogatása. Ugyancsak kérdésre válaszolva előbb értetlenségét fejezte ki, hogy miért kellene döntést hozni a washingtoni magyar nagykövet személyéről, majd azt mondta, sem megerősiteni, sem cáfolni nem akarja a tavaly óta kint lévő misszióvezető, Szombati Béla posztjával kapcsolatos hireket. Nincs döntéshelyzet ebben a kérdésben - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.