Clinton: jogos az Izraellel szembeni amerikai bírálat

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban jogosnak nevezte, hogy az Obama-kormány élesen bírálta Izraelt, amiért az a közel-keleti békefolyamatot veszélyeztetve a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatását tervezi.

Az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen fenyegeti a béke elérését célzó erőfeszítéseket és aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében - jelentette ki Hillary Clinton a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC tanácskozásán.

Leszögezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatása "szilárd, megingathatatlan, tartós és örök".

Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben jelentette be az izraeli kormány 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

Clinton szerint a bejelentés kárt okozott a közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások indítását célzó amerikai erőfeszítésnek. Hozzátette, az ügy olyan amerikai-izraeli nézeteltérést tárt fel, amelyeket mások kihasználhatnak. Azt mondta, az új építkezés - történjék akár Kelet-Jeruzsálemben, akár Ciszjordániában - gyengíti a kölcsönös bizalmat.

Clinton Izraelt bíráló szavait mély csend fogadta a konferencián. Megtapsolták viszont, amikor arról beszélt: az Obama-kormány nem fogadja el, hogy Irán atomfegyverhez jusson, kemény szankciókkal fog nyomást gyakorolni Teheránra.

A külügyminiszter azt mondta: egyeztetések folynak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel arról, hogy milyen lépéseket tehet Izrael a bizalom helyreállítására.

Clinton üdvözölte, hogy Netanjahu támogatja az úgynevezett kétállami megoldást, egyben közölte: az Egyesült Államok nem akarja a saját elképzelését a felekre kényszeríteni. Azt mondta, Jeruzsálem státusa érzékeny kérdés, amelyről Izraelnek és a palesztinoknak a tárgyalóasztalnál kell megegyezniük.

Clinton elítélte azokat, akik gyűlöletet szítanak Izraellel szemben, legyen szó egy Hamász ellenőrzés alatt álló városról, ahol egy izraelieket gyilkoló terroristáról neveznek el egy teret, vagy palesztinok egy csoportjáról, amely indulatokat gerjeszt, miután Izrael újra felszentelt egy zsinagógát Jeruzsálem óvárosának zsidó negyedében.

Netanjahu közben megérkezett Washingtonba, ahol hétfőn szólal fel az AIPAC-tanácskozáson. Később találkozik Clintonnal, kedden pedig fogadja őt Barack Obama elnök. Az AIPAC befolyását mutatja, hogy annak konferenciáin közvetve vagy közvetlenül mindig megjelennek Izrael vezető politikusai, és az amerikai kormány is a legfelsőbb szinten szokta képviseltetni magát.

Blair szerint van politikai akarat az izraeli-palesztin tárgyalások felújítására

Az elmúlt hetekben tapasztalt újabb feszültségek ellenére megvan a politikai akarat arra, hogy újrakezdődjenek a béketárgyalások Izrael és a palesztin illetékesek között - vélte hétfőn Brüsszelben Tony Blair, a közel-keleti kvartett (ENSZ, Európai Unió, Egyesült Államok, Oroszország) különmegbízottja.

Az egykori brit kormányfő az EU-tagországok külügyminisztereit tájékoztatta a legújabb fejleményekről, majd részt vett egy meghallgatáson az Európa Parlamentben.

Blair úgy vélte, az elmúlt két hétben történt incidensek súlyosak, de ennek ellenére mindkét oldalon azt tapasztalta, hogy haladni kívánnak a rendezést célzó folyamattal.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.