galéria megtekintése

Clinton rosszul lett az évfordulós megemlékezésen

11 komment

NOL/MTI

 A demokrata elnökjelölt idő előtt távozott a  New York-i megemlékezésről. Orvosa később elárulta, hogy tüdőgyulladással küszködik.

Hillary Clinton a hőség miatt nem érezte jól magát, ezért távozott idő előtt a 2001. szeptember 11. tizenötödik évfordulóján rendezett hivatalos állami megemlékezésről – jelentette be a demokrata elnökjelölt stábja azután, hogy Clinton nem várta meg a New York-i Ground Zerónál tartottmegemlékezés  végét, és távozott az al-Kaida által végrehajtott merényletsorozatra emlékező rendezvényről. Korábban a republikánusokhoz közeli Fox News arról számolt be, hogy Clinton majdnem összeesett, a biztonsági embereknek támogatniuk kellett, hogy be tudjon szállni az autójába. Az internetre felkerült egy amatőr videó, amelyen jól látszik, hogy Clinton szédeleg, és amikor odaér a fekete autójához, amelybe be kell szállnia, elveszti az egyensúlyát, csak a segítségére siető munkatársainak köszönhetően nem esik össze. Miközben besegítették az autóba, az egyik cipője is leesett.  A stábja szerint rosszullétet a lánya, Chelsea közeli lakásában vészelte át.

Fotó: Brian Snyder / Reuters

Később Clinton mosolyogva lépett ki lánya lakásának kapuján, és közölte, hogy remekül érzi magát. Egy arra járó kislányhoz pedig lehajolt és beszélgetett is vele. Orvosa, Lisa Bardack később bejelentette, hogy a demokrata elnökjelöltet tüdőgyulladás miatt kezelés alatt áll.

 

Clinton republikánus vetélytársa, Donald Trump korábban már többször célozgatott arra, hogy a volt first lady és külügyminiszter egészségével valami nincs rendben, de konkrétumokat soha nem említett. Clinton egyébként 68, Trump pedig 70 éves.

Ami a megemlékezéseket illeti, Barack Obama amerikai elnök a Pentagonnál vasárnap elmondott beszédében hangsúlyozta, az amerikai nemzet soha nem feledi a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás áldozatait. Az amerikai elnök Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője társaságában vett részt a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségen a Pentagonnál.

Előtte a Fehér Házban 8 óra 46 perckor - pontosan akkor, amikor tizenöt évvel ezelőtt az első eltérített repülőgép becsapódott New Yorkban a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába - az elnök és hitvese, Michelle Obama egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. A Fehér Házban - csakúgy, mint a szövetségi épületeken - félárbocra engedték a nemzeti lobogót.

Az elnök ezt követően érkezett a Pentagonhoz, ahol az ünnepség kezdetén koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

Fotó: Joshua Roberts / Reuters

A Pentagonnál elmondott rövid beszédében Barack Obama arról beszélt, hogy őt inspirálta a hozzátartozók kitartása és a Szentírást idézte az állhatatos szeretetről és hűségről. Dicsérte az Egyesült Államok sokféleségét, sokszínűségét, amelyet nem gyöngeségnek, hanem az ország egyik legfőbb erejének nevezett és hangsúlyozta: az amerikaiaknak nem szabad hagyniuk, hogy ellenségeik megosztottságot keltsenek közöttük.

Az elnök egyébként szombati rádióüzenetében is arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy nem engedhetnek azoknak, akik meg akarják osztani a társadalmat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.