Clinton még mindig csak lebegteti az elnökjelöltséget

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter közölte, hogy nyilvánvalóan gondolkodik mindenfajta döntéseken, de azt egyelőre nem döntötte el, hogy indulni kíván-e a 2016-os amerikai elnökválasztáson – közölte híroldalán vasárnap a Fox News televízió.

A volt politikust, aki az eddigi közvélemény-kutatások szerint jó eséllyel szállhatna harcba a Demokrata Párt hivatalos elnökjelölti címének megszerzéséért, a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű nonprofit alapítvány egy arizonai rendezvényén kérdezték a szándékai felől. Az alapítványt a sajtóban potenciális kampány-előkészítő apparátusként is szokták emelgetni.

Clinton a tavaly januári külügyminiszteri búcsúbeszéd alatt. Ki, ha ő nem?
Clinton a tavaly januári külügyminiszteri búcsúbeszéd alatt. Ki, ha ő nem?
Manuel Balce Ceneta / AP

„Ha ön nem fogja leendő elnökként képviselni a nőket Amerikában, akkor ki fogja?" – faggatta Clintont egy diáklány. Clinton erre így felelt: „Nagyon aggaszt, hogy az országunk milyen irányba halad. Nemcsak arról van szó, hogy ki száll versenybe egy hivatalért, hanem arról is, hogy mit tesznek akkor, amikor ezt elérik, hogyan hozza össze az embereket és hogyan hozza helyzetbe a fiatalokat, hogy meg tudjuk hozni ezeket a nehéz döntéseket". „Ő választ akar!" – vetette közbe a fórumot moderáló Jimmy Kimmel humorista, és noha konkrétan ekkor sem válaszolt a kérdésre, Clinton, aki férjével, az exelnök Billel és lányával együtt vett részt a rendezvényen, az állhatatosság fontosságáról beszélt az életben és a politikában egyaránt. Kitért rá, hogy a később elnökké vált férje vesztett az első politikai megméretésén, majd magáról szólva elmondta, nem gondolta volna, hogy választáson fog indulni, aztán New York állam szenátora lett.

„Aztán nagy veszteséget szenvedtem, amire mindannyian emlékszünk. Az embernek el kell döntenie, hogy valójában mivel is törődjön" – tette hozzá. A volt külügyminiszter arra utalt, hogy 2008-ban, a demokraták előválasztási küzdelmében alulmaradt az Egyesült Államok jelenlegi elnökével, Barack Obamával szemben, holott akkor is ő számított nagy esélyesnek.

Az Egyesült Államokban eddig a két nagy párt egyetlen politikusa sem jelentette be konkrétan, hogy 2016-ban versenybe kívánna szállni a Fehér Házért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.