galéria megtekintése

Clinton és Trump nyert, de nincs vége a versenynek

2 komment


Kőműves Anita
NOL

A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump nyerte a Szuperkeddet, ám az előválasztási harcnak még messze nincs vége. Ted Cruz megnyerte Texast és maga mögött egyesítené Trump ellenzékét. Bernie Sanders pedig négy államot is elvitt, februárban pedig rekordösszeget, 42 millió kampánytámogatást gyűjtött.

A Szuperkedd az előválasztási verseny egyik legfontosabb napja, hiszen mindkét pártban 11 állam rendez előválasztást vagy jelölő gyűlést. Köztük olyan népes államok vannak, mint Virginai és Texas.


Donald Trump volt a Szuperkedd győztese republikánus oldalon
Donald Trump volt a Szuperkedd győztese republikánus oldalon
Scott Audette / Reuters
 

Egyértelműen Donald Trump volt a Szuperkedd győztese republikánus oldalon. Ám a siker nem volt olyan elsöprő, hogy befejezettnek lehessen nyilvánítani a versenyt, két legerősebb versenytársa, Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátorok szereztek annyi támogatást, ami fenntartja kampányukat.


Trump megnyerte Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia és Vermont államokat. Cruz vitte a „koronaékszert”, a legtöbb delegáltat adó Texast, valamint Oklahomát is. Számára a „hazai pálya” volt a legfontosabb, hiszen ha Texasban nem győzött volna, az a Cruz-kampány végét jelentette volna. Rubio Minnesotát nyerte meg, illetve begyűjtött egy-egy második helyet Georgiában, illetve Virginiában, és ezzel szerzett annyi szavazatot, hogy úgy érzi, van értelme folytatnia a versenyt.

Marco Rubio szerzett annyi támogatást, hogy fenntartsa a kampányát.
Marco Rubio szerzett annyi támogatást, hogy fenntartsa a kampányát.
Carlos Barria / Reuters

Trump három államot nem nyert meg, ebből egy nagyon fontosat, Texast. Virginiában pedig épp hogy legyőzte az őt napok óta hevesen támadó Rubiót, csupán három százalékponttal szerzett nála többet. Vermontban pedig John Kasich ohiói szenátor szorongatta meg hasonlóképpen, két százalékponttal lemaradva. Emiatt a republikánus párt vezetésében még mindig él a remény, hogy esetleg nem Trump lesz az elnökjelölt – igaz, a The Washington Post tudósítása szerint a tegnapi eredmények nyomán már próbálják magukat hozzászoktatni a gondolathoz.


Az eredmények ismeretében egy floridai hoteljében tartott beszédében Trump józan hangot megütve a republikánus párt „egyesítőjeként” próbált fellépni, és arról győzködte hallgatóságát, hogy meg tudja nyerni a novemberi elnökválasztást.

Ted Cruz maga mögött egyesítené Trump ellenzékét
Ted Cruz maga mögött egyesítené Trump ellenzékét
Richard Carson / Reuters

A Texasban felszólaló Ted Cruz eközben azt hangsúlyozta: kiderült, hogy Trump legyőzhető, de ehhez egy ellenjelölt mögé kellene felsorakoznia az egész pártnak – és itt természetesen magára gondolt.

A számok alapján erre valóban neki van esélye. A republikánus párt elnökjelöltjének nyár végéig az előválasztásokon 1237 pártdelegált támogatását kell megszereznie. A Szuperkedd után Trump vezet 268 delegálttal, mögötte Cruz áll 142, Rubio pedig 78 delegálttal. Az igazi csata egyébként március 15-én kezdődik, amikortól a republikánusok olyan államokban kezdenek előválasztásokat tartani, ahol a győztes minden delegáltat megkap, nem pedig arányosan leosztják őket. Rubiónak és Cruznak innentől nem lesz elég a második hely a kampány fenntartásához.

Clinton győzött, de Sanders is talpon maradt

Erős mondatok

Donald Trump: „Én egységet hozok. [...] Amint befejezzük ezt itt, egyetlen embert fogok támadni: Hillary Clintont.”

Marco Rubio: “Ne engedjenek a félelemnek, a gyűlöletnek, ne engedjenek a csalóknak és szemfényvesztőknek akik megpróbálják kihasználni az önök szenvedését.”

Ted Cruz: “Amíg megosztott a mezőny, addig esélyes Trump a jelöltségre, és az katasztrófa lenne a republikánusok, a konzervatívok és a nemzet számára.”

Hillary Clinton: „Sosem volt még mélyebben a retorika, amelyet a másik oldalról hallhatunk. [...] Nem szabad hagyni, hogy megosszák Amerikát, és ezt nem fogjuk hagyni.”

Bernie Sanders: „A mai este végére több száz delegáltat nyerünk. Nagyon messzire jutottunk tíz hónap alatt!”

A demokrata oldalon is hasonló a helyzet: Hillary Clinton egyértelmű győzelmet aratott, ám Bernie Sanders vermonti szenátor megnyert annyi államot és delegáltat, hogy úgy látja, van értelme tovább folytatnia a versenyt.

Clinton a 11 államból hetet megnyert, ezek Alabama, Arkansas (neki is a „hazai” terep, ahol férje kormányzó volt), Georgie, Massachusetts, Tennessee, Texas és Virginia. Sanders a várakozásoknak megfelelően nyert Vermontban valamint Coloradóban, Minnesotában és Oklahomában.

Hillary Clinton egyértelmű győzelmet aratott
Hillary Clinton egyértelmű győzelmet aratott
Javier Galeano / Reuters

Az eredmények a papírformának megfelelően alakultak: Clinton győzött a déli államokban, ahol az afrikai-amerikai közösség túlnyomó többsége őt támogatja. Sanders a „fehérebb” államokban tudott győzni, ahol a korábbiakhoz hasonlóan ismét a fiatalok tömegei szavaztak rá.

Bernie Sanders  úgy látja, van értelme tovább folytatnia a versenyt
Bernie Sanders úgy látja, van értelme tovább folytatnia a versenyt
Brian Snyder / Reuters

Clinton tehát megerősítette előnyét, ám a Sanders-kampány optimista. A The Washington Post tudósítása szerint örülnek, hogy a nagy déli államokban lefutott a verseny, innentől könnyebb lesz a „terep” a magát szociáldemokratának valló északi szenátor számára. Ráadásul februárban meglepően nagy összeget, 42 millió dollár kampányadományt gyűjtött Sanders, ami kétszer annyi, mint amit januárban kapott támogatóitól. Ráadásul a demokraták arányosan osztják el a delegáltakat, így a szoros második helyezések Sandersnek is sok szavazatot jelentenek a nyár végi jelöltállító konvención.

A demokrata versenyben 2383 delegáltat kell szerezni a jelöltséghez – a Szuperkedden Clinton 436-ot, Sanders pedig 260-at szerzett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.