galéria megtekintése

Hillary Clinton történelmet írt

16 komment


Kőműves Anita

Történelmet írt Hillary Clinton magyar idő szerint szerda hajnalban: megszerezte a demokrata párt elnökjelölti posztját, így ő az első nő, aki valódi eséllyel száll harcba a Fehér Házért.

Minden kislánynak üzenem, akinek nagy álmai vannak: igen, az lehet belőled, amit csak akarsz – akár még elnök is. A ma este nektek szól! – ezt a Twitter-üzenetet küldte Hillary Clinton helyi idő szerint kedden késő este. Néhány perccel azelőtt írta a mondatot, hogy színpadra lépett volna New Yorkban, hogy megtartsa győzelmi beszédét az előválasztások utolsó jelentős fordulója után. Immár biztos, hogy ő a demokrata párt elnökjelöltje, ami történelmi pillanat: a két nagy amerikai pártból még egyik sem indított nőt harcba a Fehér Házért.

Hat államban tartottak előválasztást kedden, köztük olyan jelentős helyeken, mint Kalifornia és New Jersey. Utóbbit Clinton nyerte, míg Kaliforniában egyelőre nem hirdettek végeredményt. Kellemetlen lenne egy Sanderstől itt elszenvedett vereség, de a lényegen nem változtat: Hillary Clinton az év eleje óta folyó előválasztási versenysorozatban sokkal több delegált szavazatát szerezte meg, mint Bernie Sanders. A vermonti szenátor erősebb kihívónak bizonyult, mint amire a Clinton-kampány számított, ám a jelöltséget nem tudta elvenni az egykori külügyminisztertől.

Clinton nem hagyta, hogy elrontsák az örömét
Shannon Stapleton / Reuters

 

Az AP hírügynökség már hétfőn bejelentette, hogy „újraszámolta” a demokrata szuperdelegáltak szavazatait, és úgy találta, hogy Clintonnak megvannak a jelöltséghez szükséges szavazatok. Tehát egy nappal a tervezett győzelmi beszédek előtt győztest hirdettek – de Clinton nem engedte, hogy elvegyék tőle az egy nappal későbbre tervezett ünneplés örömét. Ráadásul a keddi nap, június 7-e szimbolikus volt számára: nyolc évvel ezelőtt pontosan ezen a napon lépett vissza a versenytől és ismerte be, hogy Barack Obama lesz a demokrata párt elnökjelöltje.

Sokan várják, hogy Sanders hamarosan visszalép, és elismeri Clinton győzelmét. A szenátor korábban azt mondta, hogy elmegy a nyár végi jelöltállító konvencióig, addig pedig megpróbálja meggyőzni az előválasztások által nem kötött szuperdelegáltakat, hogy változtassák meg véleményüket, és szavazzanak inkább rá. A szuperdelegáltak olyan pártfunkcionáriusok és választott tisztségviselők, akik maguk dönthetnek arról, melyik jelöltet támogatják.

A demokratáknál jelentős a szerepük, ezért Sanders és kampánya azt sugallja: bizonyos értelemben „elcsalják” a választásokat ezzel a pártban, mert szembemennek az emberek akaratával. Ám mint arra szakértők rámutatnak, ez az érv nehezen áll meg, hiszen Clinton már a tegnapi hat előválasztást megelőzően is hárommillióval több szavazatot kapott a választóktól, mint Sanders. Azaz nehéz azzal érvelni, hogy Sanderst támogatják többen.

Így ünnepelte győzelmét Hillary Clinton – képgalériánkat itt nézhetik meg >>>

Sajtóértesülések szerint most, hogy már eldőlt, ki a jelölt, Barack Obama is „beszáll” a versenybe, és hamarosan támogatásáról biztosítja Clintont. Sőt, egyes hírek szerint már izgatottan várja, hogy kampányolni kezdhessen, és mindent megtegyen, hogy a demokraták kezén maradjon a Fehér Ház. Az elnök néhány napja felhívta telefonon Bernie Sanderst, feltehetően azért, hogy meggyőzze: lépjen vissza, és engedje, hogy a párt végre a novemberi versenyre, azaz Donald Trump legyőzésére koncentrálhasson.

A republikánus oldalon már korábban eldőlt, hogy az ingatlanmilliárdos indulhat az elnöki posztért, Clintonnak pedig már hetek óta gondot okoz, hogy egyszerre két kampányt kell folytatnia: Sanderst sem „írhatta le”, de már meg kellett kezdenie a kampányt Trump ellen is. Ezt egyébként egy a múlt héten tartott hosszú, külpolitikai tárgyú beszéddel meg is kezdte, amelyben azt magyarázta: Trump felelőtlen jelölt, aki nem való elnöknek.

Sanders a végsőkig küzd

Nem lép vissza Hillary Clinton javára Bernie Sanders a demokrata párti elnökjelöltségért folyó versenyben. A kaliforniai Santa Monicában megtartott nagygyűlésen a vermonti szenátor arra tett ígéretet, hogy nem hagyja abba a küzdelmet. "A harc folyatódik" - lelkesítette a tőle szokatlanul rövid beszédben a híveket. "Keményen küzdünk majd, hogy megnyerjük a Washington DC-ben tartandó előválasztást, majd folytatjuk a társadalmi és gazdasági igazságosságért vívott harcunkat egészen Philadelphiáig" - mondta. A szövetségi fővárosban június 14-én lesz az előválasztási folyamat utolsó állomása, a pennsylvaniai Philadelphiában pedig a demokraták országos elnökjelölt-állító konvencióját tartják július közepén. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.