Civil szervezeteket tett tiltólistára Moszkva

A Kreml bírálói szerint Oroszországban a félelem légköre uralkodik, miután a parlament felsőháza összeállított egy listát a „nemkívánatos” civil szervezetekről, és két hasonló csoport megszüntetéséről döntött.

A Dynasty elnevezésű jótékonysági szervezet, amely tudományos és oktatási célokra ad pénzt és a Kínzás Ellenes Bizottság azt mondja, hogy befejezi a tevékenységét, mielőtt "külföldi ügynököknek" bélyegzik őket a külföldről érkező támogatások elfogadására vonatkozó szabályok miatt – adta hírül a Reuters.

Tizenkét további civil szervezetet neveztek meg a felsőház Szövetségi Tanácsa által jóváhagyott "hazafias tiltólistára", amelyet szerdán el is küldtek a főügyészségnek, hogy vizsgálja meg, folytathatják-e a szervezetek a működésüket.

Az ellenzék és az emberi jogi aktivisták szerint ez a lépés egy szélesebb, a civil szférát és a Kreml ellenfeleit érintő korlátozás része csupán, ami Vlagyimir Putyin 2012-es visszatérése óta tart.

A Kreml tagadja, hogy ilyesmit tervezne, azonban Tanya Lokshina, a New York-i székhelyű Human Right Watch orosz programigazgatója azt mondja, hogy valószínűleg további listák készülnek majd hamarosan a "nemkívánatosakról".

"Ezek a listák nem bírnak jogi kötelezőerővel, de megvan az a nagyon is valós hatásuk, hogy megfélemlítsék az érintetteket, és öncenzúrára ösztönözzék őket. Már így is a kormány kritizálóinak boszorkányüldözéséhez használják a listákat azzal, hogy az ellenségeskedés, félelem és gyanakvás légkörét teremtették meg" – írja állásfoglalásában.

A Dynasty Alapítvány megszűnésének hírére Alexei Navalny ellenzéki politikus gúnyosan így reagált: "feladat teljesítve".

"Kiváló és pontos ütés Putyin Hazafiaitól. Pontosan az ellenséges viperák – fiatal fizikusok, matematikusok és molekuláris biológusok – fészkébe" – írta.

Navalny, a Putyin-ellenes 2011-12-es zavargások egyik vezetője felfüggesztett börtönbüntetést kapott sikkasztásért, aminek a hátterében szerinte politikai okok állnak. Az elnök más ellenlábasai is börtönben vannak, vagy elmenekültek az országból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.