galéria megtekintése

Cigányozott, négerezett, nácizott - repült

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 09. számában
jelent meg.

Harta Berta, Bécs
Népszabadság

„Nem akarok ártani a pártomnak, tudomásul veszem, hogy megingott velem szemben a bizalom!” Ezzel az indokkal jelentette be a 61 esztendős Andreas Mölzer, hogy mégsem lesz a jobboldali osztrák szabadságpárt, az FPÖ listavezetője a május 25-i európai parlamenti választásokon.

„Arra, hogy az ultrabalosok ugrálnak, fütyülök” – tette hozzá a megrögzött provokátor. Mölzer magát a jobboldali tábor egyszemélyes intellektueljének tartja, aki büszke arra, hogy megosztó írásai megjelentek a mainstream sajtóban is, függetlenül attól, hogy 1997 óta szerkeszti a ZurZeit nevű, kimondottan szélsőséges hetilapot.

Az osztrák sajtó ünnepel: mégsem szalonképes a szélsőség Ausztriában, van ereje a közvéleménynek

2001-ben, amikor az újság negyedik születésnapját ünnepelték, az alsó-ausztriai Kranichberg várában találkozót szervezett az európai szélsőjobbnak. A meghívottak egyik vezérszónoka Csurka István volt.

 

Mölzer az európai parlamentben most formálódó szélsőjobboldali pártfrakció elődjének létesítésén fáradozott, most viszont ő az, aki ennek megvalósítását veszélyezteti.

Andreas Mölzer - Alexander Klein / AFP

Egy februári előadásában például az uniót szabályözöne miatt a Harmadik Birodalomhoz hasonlította, de nevezte néger konglomerátumnak is.

Most előhozzák azt is, hogy a ZurZeitben korábban azt hangoztatta, igazi bécsiek már csak az öregek otthonában léteznek, a város mai lakói olyanok, mint a szénfekete David Alaba. Az osztrák állampolgárságú, nigériai szuperfocista amúgy az osztrák nemzeti válogatott kitűnősége és a Bayern München ünnepelt játékosa - Ausztriában sorozatban nyeri az év sportolója címet.

„Mi nem politizálunk, mi baja van velünk, mi is osztrák állampolgárok vagyunk!” – neheztelt az idősebb Alaba.

Mölzer, aki még a haideri időkben szocializálódott, a közfelháborodást azzal igyekezett elhárítani, hogy a néger szó ugyanolyan normális jelző, mint a cigány, csak éppen a szavakat terrorizáló politikai korrektek akarják kiirtani.

Régi motorosként azt gondolta, megint megússza a provokációt, amit alapvetően azért talált ki, hogy ismét bejuttassa magát az Európai Parlamentbe, ahol 2004 óta képviseli az FPÖ-t.

Alaba és barátnője dél-német népviseletben - Reuters

A szélsőjobbnak sem tetszett

Ám ezúttal elszámította magát. Először a svéd szélsőségesek üzentek a kancellári székről álmodozó FPÖ-vezérnek, Heinz-Christian Strachénak (az FPÖ ma 25 százalékkal vezeti az osztrák pártok népszerűségi listáját), hogy ha Mölzer lesz a Szabadságpárt listavezetője az EP-választásokon, akkor az osztrákokat kihagyják a szélsőségesek koalíciójából.

Ezt követően egy neves osztrák író, Michael Köhlmeier törte meg az országos csöndet. Bejelentette, hogy uszítás miatt feljelenti az ügyészségen Mölzert, s tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezd. Kezdeményezéséhez 20 ezren csatlakoztak.

Az író után megszólaltak a koalíciós pártok vezetői, akik elutasították Mölzernek az állami televízióban elhangzott bocsánatkérését, lanyhának, megkésettnek minősítve magyarázkodását. Végül a halk szavú államfő, Heinz Fischer követelte hétfőn Mölzer visszalépését.

Az osztrák hírügynökség kedd délelőtt jelentette be, hogy Andreas Mölzer nem lesz az FPÖ első számú jelöltje Brüsszelben, de a második-harmadik helyet azért megcélozza. Aztán gyorsan korrigálták a közleményt: az FPÖ teljes visszavonulásra szólította fel Mölzert.

Az osztrák sajtó ünnepelt, mondván, mégsem szalonképes a szélsőség Ausztriában, van ereje a közvéleménynek. Más kérdés, hogy az FPÖ jelöltje most az a Harald Vilimsky lesz, aki a Szabadságpártnak ugyanúgy a jobboldali szélén helyezkedik el, mint Mölzer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.