galéria megtekintése

Cigány lehet a román roma

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Románia a hivatalos dokumentumaiban használja ezentúl a roma helyett a cigány megnevezést – ezt javasolja törvénytervezetben egy parlamenti képviselő. A lakosság nagy részét is zavarja a roma és a román szavak hasonlósága.

Bogdan Diaconu, a kisebbségellenes Egységes Románia Párt elnöke az Adevarul című napilap blogrovatában számolt be a kezdeményezésről, ott, ahol rendszeresen publikálja magyarellenes írásait. A javaslat indoklása szerint

„a külföldön élő románok sokat szenvednek amiatt, hogy a romákat és a románokat összetévesztik”.

Példaként a Channel 4 brit tévécsatorna Jönnek a románok címmel sugárzott dokumentumfilmjét hozza fel, amely „a románokra utal, de a Nagy-Britanniában élő cigányok életére összpontosít”. Diaconu szerint az országimázs megvédése érdekében egyértelművé kell tenni ország-világ előtt, hogy a románok nem romák.

 

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke hangsúlyozta: a romák, akikről Diaconu beszél, nem valamiféle összetévesztés alapján váltak románokká, hanem valóban azok. – Teljesen természetes, hogy külföldön az embert nem az etnikai hovatartozása, hanem elsősorban az állampolgársága alapján azonosítják – mutatott rá. – Ezek az emberek románok, és punktum.

Roma nő a romániai Nagyszebennél
Roma nő a romániai Nagyszebennél
Radu Sigheti / Reuters

Gelu Duminica szociológus, az Együtt roma szervezet vezetője a Gandul hírportálnak nyilatkozva nevetségesnek nevezte a kezdeményezést, amely nem oldja meg a probléma lényegét, a szegénységet. Elismerte, hogy a felvetés népszerű, hiszen a lakosság jelentős része is problémát lát a roma és a román szavak hasonlóságában.

Néhány éve a kormányzó Demokrata-liberális Párt egyik képviselője nyújtott be hasonló törvénytervezetet, amelyet akkor a kormány is elfogadásra javasolt, mégpedig a Román Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakvéleményére támaszkodva. A civil társadalom tiltakozására a parlament végül elvetette a javaslatot, a diszkriminációellenes testület felszólítására pedig az akadémia törölte a román nyelv értelmező szótárából a kisebbségeket sértő szócikkeket – köztük azt, amely szerint a cigány „rossz beidegződésekkel rendelkező ember jelzője”.

Petr Torak már nem szembesül előítéletekkel
Petr Torak már nem szembesül előítéletekkel

Duminica szerint Bogdan Diaconu politikai tőkét akar kovácsolni nemrég alapított zsebpártjának, ennek módját pedig abban látja, hogy nem túl népszerű népcsoportokat támad. A politikus blogbejegyzéseinek leggyakoribb célpontja amúgy a romániai magyarság.

Angliába költözött a cseh rendőr, ott már nem szembesül gyűlölködéssel

II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének tiszteletbeli lovag címével tüntette ki a roma származású Petr Torakot, aki a családjával 1999-ben emigrált Csehországból Nagy-Britanniába, és ma a petersboroughi rendőrség megbecsült tagja – adta hírül a prágai Gipsy TV. A kitüntetett meghatódva mesélte: amikor a felettesei közölték vele a hírt, azt hitte, hogy csak ugratják, mert ekkora elismerésről nem is álmodott.

Torak elmesélte: – 1999-ben telt be a pohár. Akkor szülővárosomban, a kelet-csehországi Liberecben, a bevásárlóközpont előtt fényes nappal öt bőrfejű bántalmazott, és senki sem segített a járókelők közül. Néhány nappal később a kisgyermekünkkel az óvodába tartó feleségemet leköpdösték, röviddel ezután az édesanyámra támadtak rá. Mindhárom esetben feljelentést tettem, de a rendőrök azt válaszolták: nem indítanak eljárást, mert úgysem találnák meg a tetteseket. Ezután pakoltam fel a családomat, és meg sem álltunk Angliáig. Nem volt egyszerű a kezdet. Liberecben a jogtudományi egyetem másodéves hallgatója voltam, új lakóhelyemen mégis utcaseprőként, majd gyári idénymunkásként dolgoztam. Előítéletekkel, gyűlölködéssel itt viszont sosem szembesültünk. Néhány év elteltével felvettek a helyi rendőrség kötelékébe, ahol ma már a bűnügyi osztályon dolgozom. A környéken sokan ismernek, tudják az elérhetőségemet is. (Szilvássy József)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.