Ha nem Orbán a kitüntetett, akkor nem fér be a köztévébe

Cseh szakmai körökben megrökönyödést váltott ki, hogy a magyar köztévé nem közvetítette azt a hétfő esti prágai gálaműsort, amelyen a Post Bellum civil szerveződés a letűnt kommunista rezsim aktív ellenállóinak életműdíjat adott át. 
Kenedi János a díjátadáson, Konrád György és a műsorvezető társaságában.
Kenedi János a díjátadáson, Konrád György és a műsorvezető társaságában.
Lukás Zentel / Fotó

A csehszlovákiai bársonyos forradalom negyed százados évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget élő adásban sugározta a cseh, a szlovák, a német és a lengyel köztévé. Lapunk megkeresésére Markéta Stinglová, a Cseh Tévé (CT) külföldi kapcsolatainak menedzsere elmondta: kellő időben felvette a kapcsolatot budapesti partnereivel is, akiktől azt a választ kapta, hogy ez a műsor nem fér bele a magyar köztévé adásidejébe, még felvételről sem.

Az elutasító válasz igazi okát Filip Hrubý, a Post Bellum kommunikációs igazgatója nevezte meg, aki érdeklődésünkre azzal folytatta, hogy a Terror Házának támogatását kérték, de miután megtudták, hogy a magyarországi díjazott Kenedi János, elzárkóztak bárminemű együttműködéstől.

– Célozgattak arra is, hogy ha nem Orbán Viktor lesz a kitüntetett, akkor nehéz lesz partnert találni – tájékoztatott az igazgató. Arra a kérdésünkre, hogy konkrétan kivel vagy kikkel tárgyalt, nem tudott válaszolni, mert jelenleg külföldön tartózkodik. – Jövő héten térek haza, akkor nevekkel is szolgálhatok, azt viszont már most megerősíthetem, hogy nem a portással vettem fel a kapcsolatot – tette hozzá.

A Post Bellum civil szerveződést a BBC egykori cseh adásának munkatársai, neves publicisták és történészek alapították meg azzal a céllal, hogy a közép-európai antifasiszta és kommunistaellenes ellenállók tevékenységét, visszaemlékezéseit összegyűjtsék és kiadják.

A fiatal nemzedék történelmi tudatának formálása miatt életműdíjjal Kenedi Jánost, a német Manfred Matthiest – aki titkos földalatti átjárón csempészett ki NDK-beli polgárokat Nyugat-Berlinbe –, a lengyel Kornel Morawieckit – a Szolidaritást illegalitásból irányító személyiséget –, Anton Srholec szlovák szerzetest és a cseh Daniela Vargovát – aki a zaklatások ellenére példásan ápolta a titkosrendőrök verésének következtében mozgásképtelenné vált fiát – tüntették ki.

Mikulás Krupa igazgató kérdésünkre azt válaszolta, hogy neves cseh és külföldi történészek és politológusok döntöttek a kiválasztottakról. Arról nem volt hajlandó nyilatkozni, vajon voltak-e más jelöltek. Értesüléseink szerint a prágai gálaműsort vasárnap az ATV sugározza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.