Cameron odacsapna az IS-nek

A brit miniszterelnök szorgalmazza, hogy országa csatlakozzon az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet elleni szíriai katonai akciókhoz. David Cameron a parlament külügyi bizottságának felvetéseire adott írásos válaszában egyebek közt azzal indokolta álláspontját, hogy a brit biztonságot nem lehet más országokra bízni.
A külügyi bizottság nemrég azzal az indokkal bírálta a légi csapások kiterjesztésének tervét, hogy a harcosok legyőzésének és a polgárháború lezárásának világos stratégiája nélkül értelmetlen az ilyen akció. Cameronnak, aki 2013-ban már elvesztett egy parlamenti szavazást az ügyben, most a küszöbön álló újabb voksolás előtt a siker érdekében pártja, a konzervatívok több képviselőjét és az ellenzéki Munkáspárt néhány törvényhozóját is meg kell győznie a beavatkozás szükségességéről.

Ugyanakkor – mint a Reuters jelentése megjegyzi – a párizsi merényletek néhány eddig vonakodó képviselőt is arról győzhettek meg, hogy lépni kell, ha meg akarják védeni Nagy-Britanniát a hasonló támadásoktól. Cameron pedig most azt hangsúlyozza, hogy az IS-ellenes szíriai hadműveletek új szakaszba érkeztek, a parancsnoki, az ellátási és a pénzügyi támogatási rendszert támadják, amihez London is hatékonyan hozzá tudna járulni.

Cameron szerint a brit királyi légierő (RAF) még az amerikainál is pontosabb csapásokra lenne képes, ha bekapcsolódna az IS szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe. A Tornado típusú brit harci repülőgépek az IS elleni iraki légi hadműveletekben a koalíció hadszíntéri légi felderítési feladatainak 60 százalékát végzik el, a brit Reaper drónok pedig a Szíriában végrehajtott hasonló felderítések 30 százalékát hajtják végre – mondta az MTI jelentése szerint.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt háborúellenes vezére azt mondta, hogy mindaddig vonakodik támogatni a brit beavatkozás tervét, amíg nincs világos politikai terv a szíriai válság megoldására, mert attól tart, hogy az újabb bombázások csak tovább bonyolítják a négy és fél éve tartó konfliktust. Az ellenzéki párt ugyanakkor várhatóan a képviselőinek lelkiismeretére bízza, hogy hogyan szavaznak a kormány beavatkozást kezdeményező javaslatára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.