Cameron helyébe nő fog lépni

Annyi intrikát hozott a Brexit-kampány, hogy a toryk új vezetőjének kiválasztására is bőven jutott a cselszövésekből. Ezúttal az a Michael Gove igazságügyminiszter kezdet sötét manőverekbe, aki az első fordulóban csak 48 voksot kapott Theresa May belügyminiszter (165 voks) és Andrea Leadsom (66) mögött.

Gove kampányfőnöke, Nick Boles a csütörtöki második forduló előtt sms-sekkel bombázta a konzervatív képviselőket. „Tapasztalatlan újoncnak" nevezte Leadsomot, akire „felelőtlenség lenne rábízni az Egyesült Királyság irányítását. May híveitől pedig azt kérték, ugyan „kölcsönözzenek" pár voksot Gove-nak, aki így kiüthetné a versenyből Leadsomot.

A manipuláció azonban csúfosan felsült, Gove mindössze 46 szavazatot kapott. Így David Cameron pártelnöki és kormányfői posztjáért két nő fog versenyezni. May 199, az energetikai tárcát felügyelő Leadsom 84 voksot kapott. A végső döntés a konzervatív párt tagjain múlik, a 150 ezer főt számláló tory bázis véleményét két hónap múlva, szeptember 9-én hozzák nyilvánosságra.

Történelmi tapasztalat, a párttagság nem mindig a frakció első számú választottját juttatja be a Downing Street 10-be. Így járt Kenneth Clarke 2001-ben Duncan Smith-szel, majd még feltűnőbben David Davis 2005-ben a kitűnően kampányoló Cameronnal szemben. May sem mehet biztosra.

Corbyn kitart, miközben „hasad" a Munkáspárt

Majd két héttel azután, hogy a Labour parlamenti frakciója 172-40 arányban megfosztotta bizalmától, a munkáspárti vezetőt változatlanul Jeremy Corbynnak hívják. Az ellenzéki pártban a „mezei párttagok" továbbra is a lemondást elutasító Corbynt támogatják. A párt bal- és jobboldaláról egyaránt egyre több képviselő keresi a kiugrás és egy progresszív alternatív párt létrehozásának lehetőségét. Már annak is utána jártak, ki rendelkezik a "The Labour Party" névhasználat jogával, kié a vagyon és a székház? R. H. V. Andrea Leadsom a Brexitet pártolta és némileg „kozmetikázta" az életrajzát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.