Cameron mindent megtesz, hogy megállítsa azokat, akik „be akarnak törni” Nagy-Britanniába

Többet kell tenni azon országok stabilizálásáért, ahonnan a menekültek nekivágnak az Európába vezető útnak - jelentette ki a brit miniszterelnök szombaton, hozzátéve: kormánya mindent megtesz, hogy megállítsa azokat, akik „be akarnak törni" Nagy-Britanniába.

David Cameron a BBC hírtelevízióban elmondta, a fokozott biztonsági intézkedések eredményeképpen javult a helyzet a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút francia oldalán, de még mindig sok a tennivaló. Calais-nál tömegével várnak illegális bevándorlók arra, hogy vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjussanak Nagy-Britanniába.

„Tudjuk viszont, hogy a világ minden biztonsági intézkedése sem lenne elég”, az embereket fűti egy jobb élet reménye - fogalmazott. Hangsúlyozta azonban, hogy különbséget kell tenni az üldöztetés elől menekülők és a gazdasági okokból útra kelők között.

Utóbbiaknak „nem mondhatjuk, hogy jöjjenek. A bevándorlásnak megvannak a maga törvényes módjai, és ezek közé nem tartozik az, hogy vonatokra és teherautókra felugorva, illegális úton jutnak be az országba" - jelentette ki. Nagy-Britannia biztosítja a határait - nyomatékosította.

A brit miniszterelnök, akit második kormánya első száz napjának legfontosabb ügyeiről kérdeztek, kijelentette: meg kell törni azt az automatizmust, hogy a menekültek, akik hajóra szállnak a Földközi-tengeren, letelepedési jogot kapnak Európában.

„Nagy-Britannia az élen jár ebben" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a menekülteknek ott kellene benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol először az Európai Unió területére érnek, legyen ez akár Olaszország vagy Franciaország.
Kitért arra, hogy az európai uniós bevándorlók ügye is fontos vetülete a migrációnak, de azt másképp kell rendezni.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ig, de minden bizonnyal már 2016-ban népszavazást tartanak az ország európai uniós tagságáról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni Brüsszellel az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme az EU más államaiból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lesz.
David Cameron úgy fogalmazott, kormányának egyértelmű célja, hogy jogcím nélkül senki se tartózkodhasson az országban.

„Nehezebbé kell tenni, hogy jogosítványt szerezzenek, bankszámlát nyissanak, lakást béreljenek". Nem maradhatnak Nagy-Britanniában - mondta azokról, akik illegálisan tartózkodnak az országban.

A kormányfő az illegális bevándorlás ügyének rendezése mellett az oktatást nevezte második hivatali ideje legfontosabb feladatának. A témában cikket írt a The Daily Telegraph című konzervatív napilap szombati számába: bejelentette, hogy megszüntetné az iskolák helyi hatóságok általi ellenőrzését, és szabad kezet adna nekik, mert azt tartaná helyesnek, hogy az iskolaigazgatók „a bürokraták" befolyása nélkül, maguk dönthessenek a tananyagról és a pedagógusok fizetéséről.

„Mélyen hiszem, hogy ez a helyes irány, azt szeretnénk, hogy a tanárok, ne a hivatalnokok döntsék el, hogyan a legjobb oktatni gyerekeinket" - fogalmazott. „Azt akarjuk, hogy mindenkinek esélye legyen a boldogulásra, és ehhez az oktatás a legjobb út" - vélekedett.

Kormánya első száz napját értékelve a tory kormányfő úgy fogalmazott, a Konzervatív Párt a "dolgozó emberek" igazi pártja.

"Az adócsökkentés, a szociális ellátórendszer megreformálása és a minimálbér emelése bizonyítja, hogy valójában mi képviseljük a dolgozó embereket" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy úgy gondolja: a Konzervatív Párt elképzelései fogják meghatározni a következő évtizedet.

A toryk "erős, pragmatikus és haladó kormányt" adnak az országnak - jelentette ki. A Konzervatív Párt hiszi, hogy a vállalkozás szabadságán alapuló gazdaságra van szükség ahhoz, hogy mindenki boldoguljon, jólét legyen, mindenkinek legyenek lehetőségei - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.