Toronto is visszalépett

A fő esélyesnek tartott Toronto is visszalépett: nem pályázik a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. A kanadai város azért hátrált meg, mert nem látta garantáltnak, hogy a magánszektor az elképzeléseknek megfelelő mértékben járul hozzá a költségekhez. E biztosíték nélkül pedig túl nagynak ítélték a kockázatát annak, hogy a tervezettnél több közpénzt használnak fel.

Toronto döntése azért is figyelemre méltó, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kvázi rotációs rendszere szerint észak-amerikai házigazdája lehet a 2024-es játékoknak. A kanadaiak határozata után már csupán Los Angeles maradt versenyben a földrészről. Ráadásul az angyalok városa is beugró, mert az Egyesült Államokban eredetileg befutó Boston már korábban bedobta a törülközőt.

Torontóban már a 60 millió dolláros pályázati költséget is sokallták, pedig az aprópénz a rendezés büdzséjéhez képest. Budapest nem problémázik az anyagiakon, szó sincs hátraarcról. A magyar fővárosnak a jelenlegi állás szerint – Los Angelesen kívül – Párizzsal, Rómával és Hamburggal kell vetélkednie a vendéglátás jogáért, azaz a verseny ötszereplősre szűkült. De tovább fogyatkozhat a mezőny, mert a német városban népszavazást rendeznek az ügyről.

Márpedig Krakkó épp a lakosság elutasítása miatt lépett vissza a téli olimpia rendezésének szándékától. Idehaza ez a veszély sem fenyegeti a pályázatot, mert nincs szó referendumról. Annak ellenére sem, hogy a jelentkezők közül Budapesten kellene a legtöbb beruházást megvalósítani a játékok megrendezéséhez. (P. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.