Bush árnyéka Obama nyomában

Bár az ultrakonzervatív Michele Bachmann helyi idő szerint szombaton megnyerte Iowa államban az amerikai elnökválasztásra készülő Republikánus Párt próbaszavazását, a nap republikánus híre mégsem ez, hanem Rick Perry texasi kormányzó bejelentése volt.

A majdani elnökjelöltek közötti, csekély téttel bíró megmérettetésen nem vett részt az elnökjelölti tisztségért eddig hivatalosan versenybe szálló kilenc republikánusból a két jelenlegi legnépszerűbb politikus, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Perry texasi kormányzó. Utóbbi a próbaszavazás napján jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökjelöltségért.

Bár a radikális teadélután-mozgalomban hírnevet szerzett Michele Bachmann megnyerte a szombati  iowai előválasztást, túlságosan boldog mégse lehet: az állam szülötteként a republikánus kongresszusi képviselő ugyanis mindössze 4823-at gyűjtött be a 16 892 szavazatból, alig 152 szavazattal utasítva maga mögé texasi Ron Pault. Megpecsételődött viszont a volt minnesotai kormányzó sorsa: akinek kétezeregynéhány szavazata csak a harmadik helyre volt elég.

A republikánusok azt a jelöltet keresik, aki Barack Obama elnök kihívója lesz a 2012. novemberi elnökválasztáson. A republikánus elnökjelöltet előválasztások sorozatán választják majd ki, az első ilyen előválasztás jövő februárban lesz.

A mostani iowai próbaválasztás voltaképpen egy pénzgyűjtő kampányrendezvény: mindenki szvazhat, aki elmúlt 18 éves, és lecsenget 30 dollárt. A republikánus párt elnökjelölt-aspiránsai legközelebb szeptember 22-én csapnak össze elevíziós vitában a floridai Orlandóban.

De a szombat nagy híre nem is a próbaszavazás, hanem az volt, hogy Rick Perry, Texas kormányzója szombaton hivatalosan bejelentette, hogy indul a republikánus párt elnökjelölti tisztségéért.

Perry, aki 2000-ben váltotta a kormányzói tisztségben az Egyesült Államok elnökévé megválasztott George Busht, honlapján, majd egy órával később a dél-karolinai Charleston városban tartott beszédjében is megerősítette, hogy harcba száll az elnöki tisztségért. A külpolitikai szempontból „internacionalista héjaként” aposztrofált politikus valódi republikánus nagyágyú: háromszor is megválasztott kormányzóként  rekordszámú munkahelyet teremtett Texasban, és sikerült visszanyesnie a költségvetési kiadásokat. A szövetségi hatalom éles bírálójaként ismert, s az önmagát mélyen vallásosnak tartó kormányzó ellenzi az abortuszt és a melegházasság engedélyezését. Kritikusai a Bush méltó örökségének tartott ideológiai és vallási bigottság melett azt vetik szemére, hogy „megtizedelte” államában az oktatást és az egészségügyet.

Perry 61 éves, a légierőben szolgált pilótaként. Bár későn, mindössze az elnökválasztás előtt 15 hónappal jelentette be indulási szándékát, máris felborítja az erőegyensúlyt a republikánus párt elnökaspiránsai között. A közvélemény-kutatások szerint máris megelőzi az eddigi éllovast, Mitt Romney-t, Massachusetts volt kormányzóját a népszerűségben. „Mély meggyőződésem, hogy győzni fogok. Amerika nem engedhet meg magának még négy év irány nélküli vezetést” – bírálta szombaton hívei előtt Perry az Obama-adminisztrációt. Texas kormányzója sokak szemében az az elnökjelölt, aki egyesíteni tudná a konzervatív szavazóbázist a mérsékeltebb republikánusoktól a teadélután mozgalom legradikálisabb szárnyáig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.