Klánban erőszakolták a ministránsfiúkat

Sorra bukkannak fel egy húsz évvel ezelőtt működő granadai pedofilhálózat áldozatai, akiket állításuk szerint kisgyerekként éveken keresztül szexuálisan bántalmaztak a parókia papjai. Az ügyről már a Vatikánban is felháborodással beszélnek.

Egy nap sem telt el azután, hogy a granadai pedofilbotrány második áldozata minden bátorságát összeszedve megosztotta a nyilvánossággal történetét, a szexuális bántalmazással vádolt egyházi személyek máris szabadlábon voltak. Nem csoda, hiszen a három pap és a hittantanár védelmét a helyiek szerint az andalúziai város legjobb ügyvédi irodája látja el. Az ügyvédeknek azonban nem lesz könnyű dolguk, mert a sajtóban napról napra sokkolóbb részletek látnak napvilágot a „Romanones-klánról”, amely a vád szerint 1997 és 2001 között több ministránst is szexuálisan bántalmazott a dél-spanyolországi településen.

A granadai érsek, Francisco Javier Martínez (jobbról a második) és papjai bűnbocsánatért esedeznek
A granadai érsek, Francisco Javier Martínez (jobbról a második) és papjai bűnbocsánatért esedeznek
Pepe Martin / Reuters

„Ahogy hozzám simultak, éreztem, hogy merevedésük van... közben pedig azt hajtogatták, hogy ne féljek” – nyilatkozta az El Paísnak a nyilvánosságot másodikként vállaló férfi, aki feljelentést tett a hatóságoknál a granadai egyházi személyek ellen. A feljelentésből kiderült, hogy éveken keresztül bántalmazták a kiskorúakat – az eddigi ismeretek szerint három kisfiút és egy kislányt –, akiket a vagyonosnak mondott papok a saját ingatlanjaikba vittek. A klánról egyelőre csupán annyit tudni, hogy a vezető a most 61 éves, az ügy miatt felfüggesztett Román Martínez pap volt.

A neve elhallgatását kérő második feljelentő máig nem heverte ki az 1990-es években elszenvedett erőszakot. „Azt mondogatták, ha nem teszem meg, amit kérnek, akkor kirúgnak… aztán meg a bűnről prédikáltak” – nyilatkozta a férfi, aki éveken át fontolgatta a feljelentést. Ehhez szüksége volt a spanyol médiában „Danielnek” nevezett első panaszos támogatására, vele gyerekként ugyanazon a parókián voltak ministránsok.

Danielnek érdekes módon Ferenc pápa adott erőt. A pamplonai egyetemen oktató férfi hiába tett panaszt a granadai érsekségen, ott azt a választ kapta, hogy imádkoznak érte. Daniel ezután írt a Vatikánba, mire pár napra rá a pápa kereste telefonon. Ferenc a katolikus egyház nevében elnézést kért tőle, és biztatta, tegyen feljelentést, hiszen „az igazságot nem lehet eltakarni”. A váratlan fordulat nyomán az addig kevéssé együttműködő granadai érsek, Francisco Javier Martínez elnézést kért az érintettektől,majd leborult a granadai katedrális főoltára előtt, és ott esedezett bűnbocsánatért. A Vatikán utasítására a parókia vizsgálatot folytat az ügyben, amelynek több áldozata és a négy vádlottnál több elkövetője lehet. A szálak felgöngyölítése nem lesz egyszerű, hiszen már többen is a papok mellett tanúskodtak, ráadásul eddig bizonyítékokra sem bukkantak. A házkutatás során lefoglalt számítógépeken nem találtak semmit. A hatóságok szerint mindent töröltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.