galéria megtekintése

Emberkereskedők zúdítanak menekültáradatot Európára

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 24. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Teljesen ellenőrizetlen a több mint 1700 kilométeres líbiai tengerpart. Az embercsempészbandák számára szabad a terep, a bűnözők gyakran megelőlegezik az európai út árát, amivel rabszolgaságba kényszerítik a kiszolgáltatott menekülőket – nyilatkozta lapunknak Marton Béla tripoli magyar nagykövet.

Gyerekek egy menekülteket őrző központban Tripolitól keletre. Líbia az utóbbi napokban több hajónyi afrikai menekültet akadályozott meg abban, hogy felszálljanak a lélekvesztőkre
Gyerekek egy menekülteket őrző központban Tripolitól keletre. Líbia az utóbbi napokban több hajónyi afrikai menekültet akadályozott meg abban, hogy felszálljanak a lélekvesztőkre
Ismail Zitouny / Reuters

Milyen visszhangja volt Líbiában a legutóbbi, több mint 800 halálos áldozatot követelő menekülthajó-katasztrófának?

- A közvéleményt őszintén megrázta a tragédia. A lakosság egyértelműen az országban uralkodó kaotikus helyzetet okolja a sorozatos földközi-tengeri katasztrófákért. A néhai líbiai vezető, Moammer Kadhafi ezredes 2011-ben azzal fenyegetőzött, hogy a NATO légi csapásaira válaszul menekülthullámmal árasztja el Európát. Sokaktól hallani, hogy most emberkereskedők és a szélsőségesek váltják be a diktátor fenyegetését.

 

A világsajtóból az tűnik ki, hogy kaotikus állapotok uralkodnak a kőolajban gazdag országban.

Marton Béla
Marton Béla
Földi Imre

- A forradalom győzelmét követően Líbia egyre mélyebb káoszba süllyed. A diktátor megdöntésében pozitív szerepet játszott milíciák lefegyverzése és a nemzeti hadseregbe történő integrálása nem sikerült. Az alapvetően törzsi és lakóhelyi alapon szervezett fegyveres csoportok harca polgárháborús állapotba taszította az országot.

Líbia politikailag kettészakadt: a demokratikus választásokon győztes, a fegyveres fenyegetések hatására Tobrukba kényszerült, nemzetközileg is elismert erők és az egykori parlamenthez hű tripoli kormányzat küzdelme folyik.

A partvidék döntő része a tripoli kormányzat ellenőrzése alatt áll, amely arra hivatkozik: csak nemzetközi elismerésük esetén tudnak érdemben fellépni az embercsempészekkel szemben.

Mely városokban koncentrálódnak a menekültek? Milyen körülmények között élnek?

- Az 1770 km hosszú líbiai partvidék ellenőrizetlen, kiváló terep az embercsempészeknek. Gyűjtőtáborokat működtetnek Kireneika és Tripolitánia határán, ahol az áttekinthetetlen helyzetet súlyosbítja az Iszlám Állam megjelenése. A tunéziai határ közelében is vannak táborok. Elmondások szerint hatalmas hangárokban, embertelen körülmények között zsúfolják össze a migránsokat. Amikor elérik az anyagi haszon szempontjából megfelelőnek ítélt létszámot, akkor teszik őket hajózásra alkalmatlan bárkákra.

A líbiai hatóságok tapasztalataim szerint képtelenek a kérdést kezelni.

Központi fegyveres erő, rendőrség, határőrség híján a hivatalos szervekhez köthető fegyveres csoportok felszereltsége és létszáma messze elmarad az embercsempészek szervezettebb és jobban felszerelt erőitől. A migránsok főleg Maliból, Csádból, Nigerből, Dél-Szudánból, Etiópiából, Eritreából érkeznek, és szárazföldi úton, sivatagi csempészbandák segítségével jutnak el a tengerpartig, ahol „átveszik” őket a továbbutazásra.

Ez a menekültcsalád épségben megérkezett a szicíliai Augustába
Ez a menekültcsalád épségben megérkezett a szicíliai Augustába
Alessandro Bianchi / Reuters

Hány csempészbanda működhet? Kikből állnak, s tesznek-e bármit is ellenük a líbiai hatóságok?

- A csempészbandák számát megbecsülni igen nehéz. Feltételezhető, hogy líbiai törzsi és sivatagi klánok tartják kézben ezt a tevékenységet. A hatóságok lehetőségei és eszközei messze elégtelenek bármilyen fellépésre ellenük. A tarifák tudomásom szerint magasak, elérhetik az 5-7 ezer eurót is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mélyszegénységben élő országokból Európa felé indulóknak

az egész nagycsalád vagy a falu adja össze a pénzt, abban a reményben, hogy sikeres nyugati munkavállalást követően a hazautalt pénzből mindannyiukat el tudják tartani.

Sokszor az embercsempészek előlegezik meg az összeget, amit az érintett folyamatosan törleszt a fizetéséből, így gyakorlatilag rabszolgaságba kerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.