Bűnösnek találta a bíróság Navalnijt

Sikkasztás vádjában bűnösnek találta csütörtökön Kirov város egyik kerületi bírósága Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzékit és az ügy egy másik vádlottját is.

Öt év börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte csütörtökön Kirov város kerületi bírósága Alekszej Navalnij neves orosz ellenzékit, akit nagy értékben elkövetett sikkasztásban talált bűnösnek a bíróság. Vlagyimir Putyin egyik legádázabb ellenfele ellen két további ügyben is büntetőeljárás folyik.

A korrupciós ügyek leleplezéséről ismert ügyvéd-bloggert azzal vádolták meg, hogy 2009-ben elsikkasztott több mint 10 ezer köbméter fát egy állami fafeldolgozó cégtől, a Kirovlesztől, amelynek tanácsadója volt, s ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott.

A perbe fogott ellenzéki szerint a vádhatóság nem bizonyította az ellene felhozott vádakat. Azt mondta: az ügyben olyan tanúkat sorakoztattak fel, akik nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy megrágalmazzák. Olyan bűnöző csoport tagjai, akiknek a felelősségre vonását ő követelte korábban.

Az ügy másik vádlottjára, Pjotr Oficerovra, egy faipari cég volt igazgatójára 5 év börtönt kért az ügyész.

Ha az április 17-én kezdődött perben akár csak felfüggesztett ítélet születne, az is kettétörné az ellenzéki személyiség politikai pályáját. Alekszej Navalnijt szerdán moszkvai főpolgármester-jelöltként nyilvántartásba vette a fővárosi választási bizottság. A politikus ezzel védettséget nyert, amely azonban csak addig tart, amíg az ítélet hatályba nem lép.

Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet tekintélyes vezetője korábban kijelentette: nem hisz az Alekszej Navalnij ellen felhozott vádakban. „Ez politikai per. Ha nálunk jogállam lenne, akkor erre a bírósági eljárásra egyáltalán nem kerülne sor. Az ítélet már kész. Abban reménykedem, hogy a büntetés felfüggesztett lesz, és nem hosszú időre szól.”

Az orosz ellenzék képviselői korábban bejelentették, hogy egyebek között Moszkvában az utcára vonulnak tiltakozni, amennyiben Alekszej Navalnijt elmarasztalják a Kirovban folyó perben.

Alekszej Navalnij - Putyin öt évre küldette börtönbe
Russian protest leader Alexei Navalny attends a court hearing in Kirov, July 18, 2013. A Russian judge sentenced Navalny to five years in prison on Thursday after convicting him of large-scale theft in a trial Navalny said was politically motivated. Navalny, one of President Vladimir Putin's biggest critics, was led away from court by law enforcement officers after the judge pronounced the sentence in the industrial city of Kirov. Prosecutors had asked for a six-year sentence. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.