Bűncselekmény lehet a bevándorlók illegális munkavállalása

Bűncselekménnyé nyilvánítja a brit kormány az olyan bevándorlók munkavállalását és foglalkoztatását, akiknek nincs tartózkodási jogcímük Nagy-Britanniában, és a nekik szállást bérbeadó lakástulajdonosok is súlyos büntetésekre számíthatnak. Az erről szóló szigorító törvényjavaslat részletes vitája kedd este kezdődött a londoni alsóházban.
A tervezetből idézve Theresa May brit belügyminiszter a képviselőknek elmondta: az illegális munkavállalásért a módosítás elfogadása esetén hat hónapig terjedő szabadságvesztés lesz kiróható. Mivel pedig a törvénymódosítás alapján bűncselekménynek számítana a jogcím nélküli bevándorlók illegális nagy-britanniai munkavégzése, a nekik folyósított bér is bűncselekményből származó jövedelemnek minősül majd, és a brit hatóságok ennek alapján lefoglalhatják e jövedelmeket.

A konzervatív párti kormány igyekszik ellehetetleníteni az illegális bevándorlók lakhatását is. A tervezet szerint ugyanis az ingatlanaikat kiadó lakástulajdonosok törvényi kötelessége lesz a külföldi bérlők kilétének pontos ellenőrzése. Ehhez meg kell vizsgálniuk útlevelüket, vízumköteles bérlők esetében pedig azt is, hogy van-e érvényes nagy-britanniai tartózkodási engedélyük, és gyanú esetén a hatóságokhoz kell fordulniuk. Ennek elmulasztása szintén szabadságvesztést vagy pénzbírságot vonhat maga után.

A brit kormány emellett bűncselekménnyé kívánja nyilvánítani azt is, ha a brit munkaközvetítő ügynökségek csak külföldön toboroznak munkaerőt nagy-britanniai állásokra, anélkül, hogy ezeket a munkahelyeket Nagy-Britanniában, angol nyelven is meghirdetnék.

A tervezett előírások között szerepel, hogy a brit közigazgatásban elhelyezkedő külföldi munkavállalóknak - főleg olyan munkakörökben, amelyekben közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal - folyékonyan kell beszélniük angolul.

Theresa May szerint e szigorításoknak az a céljuk, hogy a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában törvényesen letelepülő külföldiek számára "igazságosabb" jogi környezetet teremtsenek. A belügyminiszter kijelentette: az illegális nagy-britanniai munkavállalás lehetősége volt eddig az illegális bevándorlás fő hajtóereje.

Theresa May már a kormányzó Konzervatív Párt múlt heti éves kongresszusán elmondott beszédében is részletesen foglalkozott az illegális bevándorlással. Kijelentette: nem szabad azonos elbírálás alá venni a tényleges menekülteket a gazdasági migránsokkal.

"Teljesen érthető a jobb élet utáni vágy", de minden ország csak korlátozott számban tud befogadni bevándorlókat. Nagy-Britanniában is milliók szeretnének élni, de a tömeges bevándorlás ellehetetleníti a társadalmi kohéziót - mondta a manchesteri kongresszuson a brit belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.