galéria megtekintése

Iszonyúan büdös lett Bejrút

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Fulladozik a szeméthegyekben Bejrút. A kétmillió lakosú libanoni fővárosban július vége óta nem szállítják el a hulladékot. A kormány csak másfél hónap után tudott előrukkolni valamiféle megoldási javaslattal, sokak szerint ez is azt jelzi, hogy Libanon bukott állam.

Bikinibe öltözött, közel negyven országból érkezett szépségkirálynők vonultak fel Bejrútban a miniszterelnöki hivatal előtt. A lenge öltözetű hölgyek nem az épületet védő szögesdrót akadályokat voltak hivatottak elfedni, hanem a libanoni fővárost elborító szeméthegyeket és az azok miatt terjengő bűzt.

– Bármilyen PR-akciót indít is a kabinet, a lényeg nem változik. Ezek a politikusok most is ugyanúgy bűzlenek, mint eddig – nyilatkozta az AFP-nek a You Stink (Ti bűzlötök) elnevezésű civil szervezet egyik vezetője, Lucien Bourjeily. A film- és színházi rendezőként ismert aktivista társaival másfél hónapja szervezi a tüntetéseket, amelyekkel arra próbálják rávenni a kabinetet, hogy tegyen valamit a szemétválság megoldására.

A krízis még júliusban robbant ki, amikor telítettségre hivatkozva bezárták a Naameh szemétlerakót. Ettől kezdve leállt a szemétszállítás a vonzáskörzeteivel együtt kétmillió lakosú Bejrútban.

 
A szemét ugyanis – mint sok minden más – országos politikai és egyben pártügy Libanonban, ahol lényegében két tábor néz egymással farkasszemet.

Az egyik a síita Hezbollah, amelyet Szíria és Irán támogat (Szíria amúgy is magáénak tekinti a tízezer négyzetkilométeres államot), míg a másik a Szaad Hariri volt kormányfő vezette, Szaúd-Arábia és a nyugati államok által felkarolt blokk.

Bejrút: völgy a szeméthegyek között
Bejrút: völgy a szeméthegyek között
Jamal Saidi / Reuters

Az Izraellel és Szíriával is határos, egykor szebb napokat látott Libanont ma már nem a Közel-Kelet Svájcaként, hanem inkább bukott, működésképtelen államként emlegetik.

Az civakodó szekérvárak egy éve képtelenek megállapodni az új államfőről, a kormány működésének hatásfokát nemzetközi szervezetek katasztrofálisnak tartják. Libanonban tucatnyi palesztin menekülttábor található, ezekben közel 450 ezer ember lakik. A helyzetet súlyosbítja a szíriai menekülthullám: a 4,5 millió lakosú országba becslések szerint közel 1,2 millió menekült érkezett a keleti szomszédságból.

A Tamam Salam vezette kormány a minap új szemétkezelési tervvel rukkolt elő. Ennek lényege, hogy újranyitnák az állítólag túltelítettség miatt bezárt Naameh lerakót, s közben létrehoznának két új telepet. Az érintett térségek azonban hevesen tiltakoznak, hogy „rájuk borítsák” a nyugati szinten fogyasztó Bejrút minden szemetét.

Ziad Abichaker, a hulladék-újrafeldolgozó technológiákra szakosodott Cedar Environmental szakértője azt mondta az AFP-nek: Libanonban jelenleg a hulladék alig nyolc százalékát dolgozzák fel.

A kisméretű hegyvidéki országban már középtávon sem tudnak elég szemétlerakót kialakítani. Azaz ha a libanoniak nem akarnak megfulladni saját szemetükben, az elkövetkező években csodát kell tenniük azzal, hogy sorra építik és nyitják meg a hulladékfeldolgozókat.

Az al-Arabiya News szerint az utcai összecsapásokat is okozó szemétháború egyik érdekes kísérőjelensége, hogy a fiatal és munkaidő után tüntető civilek a demonstrációkról az éjszakai klubokba, diszkókba vonulnak, ahol hajnalig mulatnak. – A bulizást a polgárháború sem szakította félbe.

Az elmúlt negyven évben generációk nőttek fel úgy, hogy semmi sem fog változni – nyilatkozta Ghida Abdel Sater.A 21 éves aktivista szerint azonban a dolgok most változnak. A fiatalok – látva Szíria tragédiáját – jó kormányzást, működő államot akarnak. S ebben a bárok, diszkók tulajdonosai is támogatják őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.