Bukarestben robbant a magyar bomba

A román fővárosban vert hullámokat az az amerikai kongresszusi meghallgatás, amelyen egyebek mellett kiderült, hogy az Egyesült Államok román állampolgárokat is kitiltott korrupció gyanúja miatt. A román média elkezdte találgatni, kik lehetnek a tiltólistára került volt és jelenlegi tisztségviselők.
Az információt az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára, Hoyt Brian Yee osztotta meg az amerikai képviselőház tagjaival, amikor arról kérdezték, hogy kettős mércét alkalmaz-e az Egyesült Államok, amely Magyarországgal ellentétben Bulgáriát és Romániát nem veszi elő korrupciós ügyekben. A helyettes államtitkár határozottan cáfolta a feltételezést, és közölte, hogy korrupció gyanúja miatt román és bolgár állampolgárok is ki vannak tiltva az Egyesült Államokból.
Nastase egy tavaly augusztusi felvételen. Csomagolhat, de nem utazhatna?
Nastase egy tavaly augusztusi felvételen. Csomagolhat, de nem utazhatna?
Bogdan Cristel / Reuters

A külügyi bizottság európai és eurázsiai albizottságát vezető Dana Rohrabacher ismételt kérdésére az amerikai külügyminisztérium képviselője egyértelművé tette, volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselőkről van szó, nem egyszerű állampolgárokról. Hiába erősködött viszont Rohrabacher, a helyettes államtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően a kitiltottak listája nem hozható nyilvánosságra. Hangsúlyozta, hogy Washington a kitiltott magyar tisztségviselők nevét sem tette közzé, majd általános derültséget kiváltva hozzátette, hogy nem akar kettős mércét alkalmazni a román vagy bolgár névsor nyilvánosságra hozatalával.

A bukaresti sajtó információi szerint a tiltólistán az egyik név Adrian Nastase lehet. A volt miniszterelnök vízumát körülbelül két hónappal azelőtt visszavonták, hogy 2012 áprilisában jogerősen elítélte volna a román legfelső bíróság. Nastase állítólag levelet kapott, amelyben meginvitálták az amerikai nagykövetségre, az útlevelével együtt, hogy érvénytelenítsék a vízumát. Az információ a Jurnalul National című napilapban jelent meg, amelyben a volt kormányfő rendszeresen publikált, így vélhetően ezúttal is – ahogy Vida Ildikóék esetében – maga az érintett szivárogtatott.

Felmerült még Tudor Chiuariu volt igazságügyi miniszter neve. A liberális politikust felfüggesztett börtönre ítélték, de továbbra is tagja a szenátusnak, illetve ebben a minőségében a román törvényhozás amerikai baráti tagozatának. Lényegében azonban, Nastasét leszámítva, a román közvélemény sötétben tapogatózik.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a bukaresti sajtó érdeklődésére közölte, hogy a törvény nem teszi számára lehetővé a kitiltott román tisztségviselők kilétének a felfedését. A külképviselet közlése szerint olyan román állampolgárok tiltottak ki Amerikából, akik „nem teljesítik a vízum megszerzéséhez szükséges feltételeket, mivel elítélték őket korrupció miatt, vagy haszonélvezői különböző korrupciós cselekményeknek”. Ez arra utalhat, hogy elítéltek házas-, esetleg üzlettársai is tiltólistára kerülhettek. Egyelőre a számuk sem ismert, bár Yee közlése szerint ez az adat nem bizalmas.

Romániában eddig tartotta magát a nézet, miszerint az Egyesült Államok nem tesz feketelistára román közéleti személyiségeket, mert – Magyarországtól eltérően – Romániában működik a korrupcióellenes harc. Ez sokak szerint most megdőlt, de az ellenzéki liberálisok diaszpóráért felelős szóvivője, Ovidiu Raetchi például másként látja. Szerinte miközben a magyar tiltólista célja egyértelműen a túlságosan oroszbarát Orbán-kormány „megfegyelmezése” volt, a román tisztségviselők kitiltásának kizárólag praktikus okai vannak: hogy ne kelljen például körözéssel és kiadatással bajlódni, ha az illető ellen elmarasztaló ítélet születik Romániában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.