Orbán volt a negatív példa

Szinte minden lengyel nagyvárosban tüntetett a hét végén a KOD. A Demokrácia Védelmének Bizott­sága egyik gyakori jelszava szerint Jaroslaw Kaczynskit, a kormánypárt elnökét „Budapestre küldték". Varsóban tízezer ember ment ki az utcára. Számos ismert kulturális személyiség, politikus, volt ellen­zéki is demonstrált, közöttük a hetvenes-nyolcvanas évek antikommunista ellenzéki csoportja, a Munkásvédelmi Bizottság (KOR) egykori aktivistái.

A tiltakozásokat a kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) legújabb ötlete váltotta ki: felhatalmaznák a belügyi hatóságokat, hogy megfigyeljék a magánlevelezést, lehallgassák a telefonbeszélgetéseket.

– Megvédjük a magánéletünket! – hangzott az egyik jelszó. Az egyik varsói szónok, Jaroslaw Kurski, a Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese Orbán Viktor magyarországi politikai lépé­seit idézte fel a tüntetőknek. Az Alkotmánybíróság elleni támadás, a titkosszolgálatok, az ügyészség elfoglalása után a civil társadalom, az önkormányzatok válnak célponttá.

A katolikus Mária Rádió toruni kommunikációs főiskoláján tartott hét végi előadásában Kaczynski kijelölte az ellenfeleket. Ezek nem is a kommunisták, inkább a kommunista hatalmat megdöntő volt ellenzékiek, disszidensek. Akik kommunista családokból származnak.

Nem a PiS-nek! – tüntetők Varsóban, a lengyel elnöki palota előtt
Krzysztof Miller/Agencja Gazeta / Reuters

A Gazeta Wyborcza interjút készített Andrzej Wajdával. Az Oscar-díjas filmrendezőt megkérdezték, szerinte mi viszi ki az embereket az utcára. A józan ész – válaszolta a Hamu és gyémánt, a Vasember kilencvenéves alkotója. A józan ész, azaz a pártállami múlt visszatérésétől való jogos félelem.

A Jog és Igazságosság antidemokratikus uralmi tendenciái ellen főleg az utca tiltakozik, azok szólalnak meg, akik a jobboldali-na­cionalista párt politikájában a pártállami múlt visszatérését érzékelik. A sajtó egy része is fellép – meglehetősen magányosan. Az ok: az ellenzéki pártok belharcaikkal vannak elfoglalva, azon vitatkoznak, ki a felelős a súlyos választási vereségért. A szejmből kiesett baloldal, az SLD Wlodzimierz Czarzastyt, egy hajdani pártállami funk­cionáriust választotta elnökévé. A legnagyobb ellenzéki párt, a 2007–2015 között kormányzó Polgári Platform (PO) nem tért magához az októberi választási vereségből.

Elemzők szerint a lengyel liberálisok és baloldaliak a végső jelentéktelenségbe süllyedhetnek, ha nem azonosulnak az antidemokratikus tendenciák európai bírálatával. Az érintett politikusok félnek, hogy hazaárulóvá minősíti őket a jobboldal. Az utca nem ilyen gyáva. Varsóban feltűnt egy transzparens: Szeretem az EU-t és a németeket is!

Alighogy a lengyel közszolgálati rádióban végrehajtották az „őrségváltást", az egyik műsorban elhangzott az ellenzék legígéretesebb és legnépszerűbb vezetője elleni vád: orosz kém! Ryszard Petru közgazdász, a Modern Lengyelország párt (Nowoczesna) elnöke a Moszkvától 125 kilométerre északra fekvő Dubnában járt általános iskolába, amikor fizikus szülei a szocialista országok közös nukleáris kutatóintézetében dolgoztak. – Petru a szovjet katonai hírszerzés szeme előtt nőtt fel – közölték sokatmondóan, orosz ügynökké nyilvánítva a politikust, s vele együtt az összes valaha Dubnában dolgozó tudóst.

Füttykoncert a kulturális miniszternek

A politika a lengyel közélet más területeire is begyűrűzik. 2016-ban a 635 ezer lakosú Wroclaw lett Európa egyik kulturális fővárosa. A rendezvénysorozat nagyszabású megnyitóján a 2002 óta hivatalban lévő polgármester, az egykor a Szolidaritásban is szerepet vállalt Rafal Dutkiewicz azt hangsúlyozta, hogy a kitüntető figyelem nem a nacionalizmust ünnepli, hanem az európaiságot. Ezt a mondatát percekig tartó heves ováció követte. Szintén heves reakciót váltott ki, azonban épp az ellenkező előjellel, Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter, aki a szeretetről és a keresztény értékrendről beszélt. – Lengyelországban nincs semmi gond a demokráciával – hangoztatta a Jog és Igazságosság párt politikusa, mire a nézőtéren ülők bekiabálásokkal, füttykoncerttel és hangos pfujolásokkal válaszoltak. (B. Zs.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér