Brutális gyilkosokra vadásznak Ciszjordániában

Az izraeli minisztertanács egy nappal azután hagyta jóvá az építkezést, hogy Nablusz város közelében lemészárolták egy zsidó család öt tagját.

Lakások százai épülhetnek még palesztin területen élő zsidó telepesek számára azután, hogy az izraeli minisztertanács szombaton jóváhagyta az erről szóló döntést. Egy izraeli kormányzati tisztviselő bejelentséében ehhez hozzáfűzte, a lakásokat olyan ciszjordániai helyszíneken húzzák majd fel, amely minden lehetséges békeszerződés értelmében izraeli ellenőrzés alá kerül vissza. Palesztin részról azonnal elítélték a döntést: A lépés rossz, elfogadhatatlan, és csak problémákat okoz – szögezte le közleményében Nabil Abu Rdainah, Mahmúd Abbász államfő szóvivője.

Ciszjordániában jelenleg éppen hajtóóvadászat zajlik egy brutális gyyilkosság elkövetője után, aki egy zsidó telepescsalád öt tagját mészárolta le pénteken Nablusz város közelében. Áldozatait – a szülőket és három gyermeküket, akik közül az egyik még csecsemő volt – a gyilkos álmukban szúrta le. Az izraeli katonai rádió szerint két másik gyemek életét megkímélték, a mészárlást hazatértekor testvérük, egy kislány fedezte fel.

A Benjamin Nezanjahu izraeli miniszterelnök által „megvetendőnek” nevezett gyilkosság mély felháborodást váltott ki Izraelben és a palesztinok körében is; a gyanú szerint elkövetője egy militáns palesztin csoport lehetett. Bár izraeli kormányzati közlés szerint a telepeslakások építéséről már egy ideje megszületett a döntés, bejelentése időzítését nehéz nem a családgyilkossággal összefüggésbe hozni – szól a BBC kommentárja.

Tel-Aviv és a Ciszjordániában hatalmon lévő Palesztin Hatóság között tavaly zátonyra futottak az amerikai közvetítéssel felújított béketárgyalások, miután Izrael nem hosszabbította meg az érvényben lévő építkezési moratóriumot. Izrael az 1967-es hatnapos háború nyomán kebelezte be Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, ahol jelenleg mintegy félmillió zsidó telepes él, a nemzetközi jog betűje szerint illegálisan.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.