Brüsszel most rászállhat Magyarországra

2015 szeptemberéig készítsen jelentést az Európai Bizottság arról, hogy fennáll-e az uniós értékek rendszerszerű megsértésének veszélye Magyarországon – ez áll az Európai Parlament szocialista, liberális, szélsőbaloldali és zöld frakcióinak lapunk birtokába került közös határozati javaslatában. Az EP szerdán szavaz a magyarországi helyzetről szóló állásfoglalásról.

Van rá esély, hogy a szerdai szavazáson a négy politikai csoport közös állásfoglalása kap többséget, mivel mind a Fidesznek otthont adó Európai Néppárt, mind a brit torykat a soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója önálló szövegtervezeteket nyújtott be a plenáris szavazásra. De sok múlik a saját verzióval nem jelentkező euroszkeptikusok és a függetlenek voksain is. Előbbiek között sok az Orbán-kormány tevékenységét kritikusan szemlélő képviselő.

A négy pártcsoport közös indítványa fölszólítja az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul kezdjen mélyreható vizsgálatot a demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok helyzetének feltárására, valamint annak megállapítására, hogy fennáll-e az Európai Unió értékeinek szisztematikus és súlyos megsértése Magyarországon.

Emellett sürgetik a brüsszeli végrehajtó testületet, hogy tegyen javaslatot a demokrácia, a jogállam és az alapjogok tiszteletben tartását biztosító mechanizmus létrehozására, amely – egységes és objektív mutatók alapján, a pártatlanság, az egyenlő elbírálás és a megkülönböztetés-mentesség elveit szem előtt tartva – évente értékelné valamennyi tagállam teljesítményét. Indítványozzák, hogy az értékelést kövessék kötelező erejű intézkedések a jogsértések fölszámolása érdekében. A négyek parlamenti indítványa utasítja az EP állampolgári jogi bizottságát, hogy még ez év vége előtt dolgozza ki az ezzel kapcsolatos javaslatait.

A közös állásfoglalás-tervezet fölszólítja a minisztereket tömörítő Tanácsot, valamint az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot, hogy folytassanak vitát, és fogadjanak el következtetéseket a magyarországi helyzetről.

Orbán Viktornak a halálbüntetéssel kapcsolatban tett, egymásnak ellentmondó megjegyzéseire utalva a négy frakció emlékeztet rá, hogy a kormányfő felelőssége az uniós értékek érvényesülésének az elősegítése. Állásfoglalás-tervezetük felszólít a bevándorlásról kezdeményezett „erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan” tartalmú és nyelvezetű nemzeti konzultáció visszavonására, elítélve egyúttal a kormány által kezdeményezett óriásplakát-kampányt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.