Brüsszel megtorpedózhatja Paks 2-t

Az Euroatom és az európai versenyjogi bizottság még nem hagyta jóvá a paksi beruházást, ezért Brüsszelben még akár meg is vétózhatják a több milliárd eurós magyar-orosz beruházást. 

Financial Times a paksi bővítéssel kapcsolatban azt írja, Brüsszel megtilthatja vagy megvétózhatja a 12 milliárd eurós projektet, amellyel Orbán Viktor kormányát jelentős visszaesés érné, mert ez a beruházás volt alapköve annak a stratégiának, amivel Magyarország szerette volna elmélyíteni a gazdasági és politikai kapcsolatokat Moszkvával.

A lap megemlíti, a beruházás ellenzői azzal érvelnek, hogy gazdasági kockázatokkal járna az orosz hitel, és Magyarország energiafüggősége is mélyülne. Az ország jelenleg is 80 százalékban az orosz olajtól, 60 százalékban pedig az orosz gáztól függ.

Bár az Európai Bizottság rábólintott a két ország által aláírt megállapodásra, a paksi erőműről szóló dokumentum részletei aggodalmakat keltett Brüsszelben.

Két fontos EU-s szerv - jegyzi meg a lap -  még nem hagyta jóvá a megállapodást. Az Euratom, amely az uniós országok nukleáris energiával kapcsolatos szerződéseit engedélyezi, még nem bólintott rá Paks 2-re, mert szerintük technikai és pénzügyi akadályai vannak a fűtőanyag előállításnak.

Az Európai Bizottság versenyszabályozásért felelős hivatalnokai azt vizsgálják, hogy a Roszatommal kötött szerződés nem megy-e szembe az EU-s előírásokkal, mivel Magyarország pályáztatás nélkül ítélte oda a tendert az orosz vállalatnak.

A lap szerint az EU-s diplomatákban aggodalmat kelt, hogy a magyar kormány nem hirdetett ki tendert a beruházásra, ami azt jelzi, hogy Magyarországon erősödik az oroszoktól való függés, ennek következményeképp pedig Budapest nem fogja támogatni a jövőben az Oroszország ellen hozott EU-s szankciókat.

A Financial Times megemlíti Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti budapesti látogatását, melyen megegyezés született a Paks 2 beruházás egyes részleteiről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.