Brüsszel még vizsgálja a magyar ügyet

„Még tart az Európai Bizottság vizsgálata arról, hogy a paksi bővítési beruházás állami támogatással valósul-e meg. Nehéz megmondani, hogy mikor születik döntés” –  válaszolta Margrethe Vestager versenyjogi biztos lapunknak arra a kérdésére, hogy igazak-e az eljárás közeli befejezéséről szóló híresztelések.
„A magyar kormány alapállása az volt, hogy a projekt nem tartalmaz állami támogatást. Ezt mi kétségbe vontuk és kérdéseket tettünk fel. Ha arra a következtetésre jutunk, hogy a beruházás állami támogatással valósul meg, akkor újabb eljárás következik, amely azt fogja megállapítani, hogy az összhangban áll-e az EU előírásaival. De egyelőre még nem tartunk itt" – válaszolta Brüsszelben Margrethe Vestager uniós biztos a Népszabadság kérdésére.
Margrethe Vestager. Folyik a párbeszéd
Margrethe Vestager. Folyik a párbeszéd
Vincent Kessler / Reuters

Az uniós testület nem minden, az Európai Unió területén épülő atomerőmű esetében kezdeményez vizsgálatot az esetleges (tiltott) állami támogatásról. Ezzel kapcsolatban Brüsszelben arra figyelmeztetnek, hogy nincs két egyforma beruházás, ezért minden eset külön elbírálást igényel.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság tavaly novemberben kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítés ügyében a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. Ennek részleteiről bizottsági tisztségviselők most csak annyit közöltek, hogy tart a párbeszéd és az információcsere Brüsszel és a magyar kormány között.

A brüsszeli szabályozó hatóság jó ideje vizsgálja azt is, hogy uniós jogot sértett-e Budapest, amikor központosította a dohánynagykereskedelmet, és két kormányközeli cégnek monopóliumot biztosított az ellátásban. A Bizottság versenyjogi igazgatóságától az eljárást firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az elemző munka még tart, és továbbra is „szoros kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal".

A versenyjogi biztos szóvivői nem kívánták kommentálni azt a korábbi magyar parlamenti döntést, amely nemzetstratégiai okokra hivatkozva kivon egyes vállalategyesítéseket a Gazdasági Versenyhivatal hatásköre alól. Forrásaink szerint ezek a vállalati összefonódások nemzeti hatáskörbe tartoznak, nem vonatkozik rájuk az EU fúziók ellenőrzésére vonatkozó rendelete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.