galéria megtekintése

Brit fegyverekkel tartják életben a brutális háborút

4 komment


Karafiáth Luca

Bírálja Nagy-Britanniát az Oxfam. Az oxfordi székhelyű segélyszervezet azt nehezményezi, hogy London óriási fegyvereladásokkal támogatja Szaúd-Arábiát, noha az ENSZ adatai szerint jemeni beavatkozásai során a gazdag olajmonarchia rendszeresen bombáz le iskolákat, kórházakat és egyéb civil célpontokat.

David Cameron volt brit miniszterelnök az év elején még büszkén számolt be a szaúdiakkal nyélbe ütött fegyverüzletről. Jól jelzi a britek különutas politikáját, hogy a bejelentés ugyanarra a napra esett, amikor az Európai Parlament megszavazta a Szaúd-Arábia elleni fegyverembargót. A negatív nemzetközi megítélés ellenére a brit kormány közvetítésével a BAE Systems óriásvállalat eddig összesen 3,3 milliárd font értékben adott el fegyvereket Rijádnak, köztük drónokat, vadászgépeket és harckocsikat.

Fotó: Khaled Abdullah / Reuters

Az Oxfam szerint a Szaúd-Arábiába irányuló brit fegyverexport nemzetközi jogot sért, London ugyanis részese a legális fegyverkereskedelmet szabályozó Fegyverkereskedelmi Szerződésnek (ATT). Márpedig ez a dokumentum – amelyhez 85 állam csatlakozott – tiltja, hogy az aláírói olyan országoknak adjanak el fegyvereket, amelyek civil célpontok ellen indított támadásokban használhatják fel azokat. Az Oxfam igazgatóhelyettese, Penny Lawrence szerint nem kérdés, hogy Szaúd-Arábia az utóbbi kategóriába tartozik. – A brit fegyverek Jemenben egy olyan brutális háborút tartanak életben, amelyben éppen azok válnak célponttá, akiket a nemzetközi jog védeni kíván – idézte szavait a BBC.

 

Andrew Smith, a fegyverkereskedelem teljes beszüntetéséért küzdő Campaign Against Arms Trade (CAAT) civil szervezet munkatársa a Népszabadságnak kifejtette, a legális és illegális fegyverkereskedelem közötti határ gyakran elmosódik, mert a feketén árult fegyverek jelentős része legális forrásból érkezik a piacra. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kormányok adják el messze a legtöbb fegyvert világszerte – hangsúlyozta, majd hozzátette: az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet erre a legjobb példa, hiszen az azért ilyen jól felszerelt, mert hátrahagyott amerikai fegyvereket vett magához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.