Britek 'segítenek' Moszkvának felismerni saját tankjait

Mivel Vlagyimir Putyin elnök váltig tagadja, hogy orosz harckocsik vennének részt az Ukrajna keleti részében folyó harcokban, a kijevi brit nagykövetség úgy határozott, "segítséget nyújt" Moszkvának saját katonai járműveinek felismerésében: a diplomaták a külképviselet Twitter-oldalán szerdán nyilvánosságra hozták, milyen jelek alapján ismerhető fel a T-72BM típusú harckocsi.
A T-72-esek e továbbfejlesztett változatával ugyanis csak Oroszország rendelkezik a térségben, nincs rendszeresítve az ukrán fegyveres erőknél. A brit diplomaták a harckocsiról közzétett szerkezeti rajzon megjelöltek két alapvető ismertetőjelet: a jármű tornyán egy doboz alakú, Kontakt 5-nek nevezett reaktív páncélzat van, valamint szélesebb kilátóablakkal rendelkezik, amin keresztül nagyobb tűztér látható be.
Orosz tank Ukrajnában
Orosz tank Ukrajnában
Twitter

Ezenkívül a nagykövetség közzétett három fotót, amelyeket a kelet-ukrajnai harcok övezetében készítettek T-72BM harckocsikról. A fényképek alatti szöveg szerint az első fotót a BBC hozta nyilvánosságra, Luhanszk mellett kaptak lencsevégre egy ilyen típusú harckocsit augusztus 28-án. A második a Skynews szeptember 4-i felvétele egy beásott harckocsiról, a harmadik pedig egy október 23-i, amelyet a Reuters hozott nyilvánosságra egy Donyeck mellett talált, kiégett T-72BM-ről.

Kijevben, valamint a NATO-nál és az Európai Uniónál sorozatosan számolnak be orosz haditechnika jelenlétéről a harcok övezetében. Az ukrán vezetés a Kremlt vádolja azzal, hogy rendszeresen "dob át" a határon katonai eszközöket, valamint azok kezelésében járatos hivatásos katonákat a Donyeck és Luhanszk megyékben harcoló oroszbarát szakadárok megsegítésére. Moszkva azonban határozottan visszautasítja ezeket a vádakat.

Az utóbbi napokban több ukrán vezető tisztségviselő fejezte ki aggodalmát, miszerint a szakadárok "orosz segítséggel" nagyszabású támadást készülnek indítani a kormányerők ellen. Ezt arra alapozták, hogy mostanában nagyobb csapatmozgásokat és erőátcsoportosításokat észlelnek a harcok térségében, ezenkívül két hét alatt három orosz úgynevezett "humanitárius" konvoj hatolt be Ukrajnába. Ezek kijevi feltételezések szerint lőszer- és egyéb utánpótlást szállítottak a szakadároknak.

Legutóbb két napja Arszen Avakov belügyminiszter jelentette ki egy interjújában, hogy küszöbön áll egy nagyszabású orosz támadás Ukrajna ellen, azt azonban nem tudta megjósolni, hogy ez mikor következhet be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.