Bozótvágó késsel vadásznak bloggerekre és ateistákra

A gyilkosok futárnak álcázták magukat. Egyikük dobozzal a kezében becsöngetett, majd öt másik férfi is berontott a lakásba és halálra szurkálta Banglades legismertebb melegjogi aktivistáját, a 35 éves Xulhaz Mannant és egy barátját. Mannannak azért kellett meghalnia, mert ő szerkesztette a konzervatív muszlim államban az egyetlen melegeknek szóló magazint.

Egyértelművé tette ezt a magát az al-Kaida terrorhálózat helyi szárnyának valló Anszar al-Iszlam szervezet, amely bejelentette, hogy ők végeztek a két férfival, mert azok „gazdáik, az amerikai keresztesek és indiai szövetségeseik támogatásával a homoszexualitást népszerűsítették”.

A bangladesi fővárosban, Dakkában az utóbbi hónapokban megszaporodtak a hasonló támadások. Április elején egy 28 éves egyetemistát kaszaboltak le bozótvágó késekkel, majd lőttek agyon a nyílt utcán pusztán azért, mert internetes bejegyzéseiben azt vallotta, hogy „nincs vallása”. Tavaly négy másik blogger jutott hasonló sorsra – mindannyian szerepeltek azon a 2013 óta széles körben terjesztett listán, amelyen 84 „ateista blogger” nevét gyűjtötték össze.

Megsebesült Mannan házának biztonsági őre is
Abir Abdullah / MTI/EPA

A fenyegetett kör azonban még szélesebb, és egyre bővül. Az elmúlt három évben legalább húsz író, értelmiségi, valamely kisebbséghez tartozó lett ilyen gyilkosság áldozata. Volt köztük olasz segélymunkás és japán állampolgár is, a múlt szombaton pedig egy vallásos egyetemi professzort öltek meg. Ő – zeneiskola alapítójaként és irodalmi magazin szerkesztőjeként – feltehetőleg aktív kulturális tevékenységével haragította magára a szunnita szélsőségeseket, akik robbantottak már bombát síita szent helynél és lövöldöztek egy síita mecsetben is.

A hatóságok tehetetlenek és a jelek szerint tétlenek is, amit az elemzők több tényezővel magyaráznak. „Banglades állam erőszakban született” – magyarázta az NBC amerikai tévétársaságnak Sehrjar Fazli, az International Crisis Group nemzetközi kutatószervezet vezető elemzője arra utalva, hogy a világ egyik legszegényebb állama 1971-ben kilenc hónapos véres háborúban vívta ki függetlenségét Pakisztántól. Rengeteg fegyveres csoport megmaradt, így Banglades mindig rendkívül erőszakos ország volt – mondta az elemző, amihez Talha Ahmad bangladesi születésű londoni jogász annyit tett hozzá, hogy az aktivisták és a bloggerek elleni merényletek csak a jéghegy csúcsát jelentik a dél-­ázsiai országban, ahol „a gyilkosságok mindennaposak és egyre inkább azzá válnak”.

Az állam világi jellegét alkotmányában rögzítő Bangladesben politikai okai is vannak a szélsőségesek megerősödésének. A kormányon lévő szekuláris Avami Liga és vezetője, Sejk Haszina miniszterelnök politikai ellenfeleit, a Bangladesi Nemzeti Pártot és szövetségesét, az iszlamista Dzsamaat-i-Iszlamit teszi felelőssé. Tagadja, hogy az al-Kaida vagy az Iszlám Állam terrorszervezet jelen lenne az országban, ahol biztonsági források szerint ugyanakkor 10-15, szélsőséges iszlamista ideológiát képviselő csoport működik. Sehrjar Fazli szerint az államhatalmi szervek nem tudják betartatni az alapvető törvényeket, a bűnszövetkezetek pedig – és „egyre inkább a szélsőséges hálózatok is” – a büntetlenség tudatában működhetnek.

Családi alapon

A bangladesi politikai ellentéteket két vezető politikus, két asszony személyes viszálya is bonyolítja. A jelenlegi kormányfő, Sejk Haszina Banglades alapító elnökének, Mudzsibur Rahman sejknek a lánya. Vetélytársa, a BNP-t vezető, kétszeres korábbi miniszterelnök, Haleda Zia viszont annak a Ziaur Rahman tábornoknak az özvegye, aki 1975-ben az után került hatalomra, hogy puccsisták meggyilkolták Mudzsibur Rahmant. Ziaur Rahmant 1981-ben szintén egy hatalomátvétel során ölték meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.