Botrány lett Balog kitüntetéséből Németországban

A Zöldek egyik parlamenti képviselője szerint az emberi erőforrások minisztere a „szeretetteljes szegregáció" politikáját követi, és nemzeti romastratégiáért felelős miniszterként kiáll a romákkal szembeni „kirekesztő állami politikáért”.

A német államfő alaposan tájékozódott, mielőtt magas állami kitüntetést adományozott Balog Zoltán magyar miniszternek - közölte kedden Joachim Gauck német szövetségi elnök hivatala, reagálva az ellenzéki Zöldek egy parlamenti képviselője által az emberi erőforrások miniszterének kitüntetésével szemben megfogalmazott kritikára. Az államfői hivatal közölte: a kitüntetés adományozása előtt több forrásból tájékozódtak. A döntést különösen a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának pozitív állásfoglalása határozta meg. A németországi szinti és roma közösségeket összefogó szervezet üdvözölte a Balog kitüntetésére irányuló kezdeményezést, és hangsúlyozta, hogy a miniszter nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában rendkívüli érdemeket szerzett a romák érdekében végzett munkájával - közölte Gauck hivatala.

Viola von Cramon, a Zöldek parlamenti képviselője szerint a kitüntetés „óriási botrány", mert Balog Zoltán a nemzeti romastratégiáért felelős miniszterként kiáll a romákkal szembeni "kirekesztő állami politikáért". A politikus a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva hozzátette: Balog a „szeretetteljes szegregáció" politikáját követi, amely azt célozza, hogy kisegítő iskolákban oktassák a romákat, amit a Emberi Jogok Európai Bírósága etnikai diszkriminációnak minősített. Von Cramon szerint úgy tűnik, Gauck „elvesztette az emberi jogi ügyekben egyébként jól működő iránytűjét". A politikus felszólította a német államfőt, hogy korrigálja a döntését - áll a Süddeutsche Zeitung keddi beszámolójában.

Gauck a csillaggal ékesített nagy érdemkereszt vállszalaggal nevű kitüntetést - a német érdemrendek között a második legmagasabb kitüntetést - adományozta Balognak a német-magyar viszony, valamint az emberi és kisebbségi jogok terén szerzett érdemei elismeréseként. A kitüntetést Matei Ion Hoffmann, Németország budapesti nagykövete adta át a miniszternek május 28-án a nagyköveti rezidencián tartott ünnepségen. A nagykövetség honlapján a kitüntetésről megjelent közlemény szerint az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Balognak márciusban már volt egy kitüntetés-botránya: szerte a német sajtóban visszhangzott a hír, hogy a miniszter Táncsics-díjjal jutalmazta az antiszemita kiszólásairól ismert Szaniszló Ferencet, az Echo TV műsorvezetőjét, de kapott tőle elismerést a a Jobbik „házi zenekarának” tekinthető Kárpátia zenekar frontembere, Petrás János és Bakay Kornél történész is, aki azt állítja, hogy Jézus Krisztus nem volt zsidó, hanem a magyarokkal „valószínűleg rokon” párthusok közé tartozott. Balog Szaniszlónak később levelet írt, amelyben visszakérte a Táncsics-díjat az újságírótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.