Bosszút álltak Abdeslamért?

Bizonyára nem véletlen, hogy miután Belgiumban négy nappal ezelőtt elfogták a társairól meglepően közlékenynek bizonyult Salah Abdeslamot, a párizsi terrortámadások kitervelésével és összehangolásával gyanúsított férfit, és egy társát, meg három szállásadójukat, akcióba léptek az újabb merénylők.

Méghozzá ugyanott, mármint Brüsszelben, ahol a négy hónapja üldözött terroristát elfogták, és most fogva tartják egy bruges-i börtönben. A brüsszeli robbantásokat a bosszú, és nem kizárt, hogy a régóta tervezett újabb merényletek meghiúsulásának veszélye sürgette, hiszen Abdeslamnak – sajtóinformációk szerint – minden szava aranyat ér, amiből tudni lehet, hogy komoly segítséget adhatott.

Társáról, az ugyancsak a brüsszeli Molenbeek negyedben lévő házban elfogott Monir Al Hadj vallomástételi hajlandóságáról nincs információ. Salah Abdeslam sem adta meg magát teljesen – erre utal, hogy jogi képviselője máris bejelentette: ügyfele pert indít François Molins párizsi ügyész ellen, aki „megsértette a nyomozás titkosságát".

Mindeközben a párizsi robbantásokhoz köthető terroristák közül kettőt elfogtak, egyikőjüket meg éppen egy hete lőtték le a rendőrök: a novemberi terrortámadások koordinátorának tartott Mohamed Belkaïd (alias Samir Bouzid) menekülés közben lövöldözni kezdett, ekkor lőtték le.

Éppen ma lett volna az Apple-ügyként kirobbant történetben a bírósági meghallgatás, ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indította az informatikai cég ellen, hogy a bíróság kötelezze arra, amire önként, még terrorelhárítás veszélye címén sem hajlandó. Nevezetesen arra, hogy segítsen feltörni a tavalyi San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének okostelefonját. Jelentkezett ugyanis valaki, aki a terrorista iPhonjának feltörésében segíteni tud – állítják, de a teszthez idő kell, ezért április 5-re halasztották a meghallgatást.

Kérdés, hogy a mai brüsszeli tragédia nyomán változik-e az Apple hozzáállása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér