Bosszúból gyilkolhatott a boszniai merénylő

A 24 éves muzulmán Nerdin Ibric volt az, aki hétfő este Allah Akbar (Allah a leghatalmasabb) kiáltással megtámadott egy rendőrőrsöt Bosznia-Hercegovina északkeleti részén, a boszniai Szerb Köztársaság területén. A fiatalember bosszúból ölhetett, mert édesapját 1992-ben, a boszniai polgárháború idején szerb rendőrök és boszniai szerb katonák gyilkolták meg.

A támadó hétfő este 7 óra körül berontott a Srebrenicához közeli Zvornik városban lévő őrsre, és egy automata fegyverrel lövöldözni kezdett. A merényletben egy rendőr életét vesztette, kettő könnyebben megsebesült. A biztonsági erők végül lelőtték a támadót.

Dragan Lukac, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere közölte, hogy Nerdin Ibric műszakváltáskor támadott a rendőrőrsre, ami azt jelenti, hogy tudta, mikor van váltás, és mikor tartózkodik a legtöbb rendőr az épületben. Hozzátette, hogy a támadó a gépjárművével a rendőrőrshöz hajtott, egy vadászpuskával lelőtte a bejáratnál álló őrt, majd berontott az épületbe, és további két rendőrt megsebesített, de a tűzharcban ő maga is életét vesztette.

A támadónál két puska és egy pisztoly volt, a zsebei pedig lőszerrel voltak tele – tájékoztatott az országrész belügyminisztere.

Dragan Mektic nemzetbiztonsági miniszter hétfő este közölte, hogy a rajtaütés miatt megemelték a készültségi szintet az országban. Bosznia-Hercegovina államvezetése keddre rendkívüli ülést hirdetett. Zeljka Cvijanovic, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke békére és toleranciára intette az állampolgárokat, és azt kérte tőlük, hogy tartózkodjanak a gyűlöletbeszédtől.

Az 1992–1995 közötti boszniai háború idején Zvornik muszlim lakosságát elüldözték, a támadó édesapját pedig 1992. június 1-jén körülbelül 750 másik bosnyák személlyel együtt a boszniai szerb katonaság, a zvorniki rendőrség és a szerbiai félkatonai alakulatok tagjai elvezették, majd ismeretlen helyszínen meggyilkolták – írta a Dnevni Avaz című boszniai lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.