Börtönbe zárnák az álmenedékkérőket

A norvég igazságügyi miniszter pénteken bejelentette, egy javaslat szerint börtönbe zárnák azokat a menedékkérőket, akiknek nincsenek elég jó indokaik arra, hogy Norvégiában menedékjoghoz folyamodjanak.

Anders Anundsen, a bevándorlás-ellenes Haladás Párt egyik magas rangú tagja azt mondta, a tervezett három napos elzárás fontos jelzést küld azon bevándorlók számára, akik hamis indokokkal akarnak letelepedni Norvégiában. A pénteken benyújtott javaslat szerint már a kérelmek elbírálása alatt őrizetbe vennék azokat a menekülteket, akik indokolatlanul folyamodnak a menedékkérelemhez.

Local megjegyzi, Norvégiában problémát jelent, hogy mire a menedékkérelmeket elutasítják, addigra az érintettek már elhagyják az országot.

A Menedékkérők Norvégiai Szervezete (NOAS) elítélte a pénteken benyújtott törvényjavaslatot. „Nem lehet csak azért bebörtönözni valakit, mert jobb jövőt szeretne magának Norvégiában" – hangsúlyozta Andreas Furuseth, a csoport jogi tanácsadója, aki hozzátette, hogy az ilyesfajta intézkedések tolakodóak, és nagyon óvatosan kell velük bánni.

Anundsen ugyanakkor megjegyezte, hogy a norvég börtönök súlyos kapacitáshiánnyal szenvednek így kérdéses, hol töltenék le az "álmenekültek" börtönbüntetésüket. A Haladás Párt politikusa felvetette, hogy a hagyományos börtönök helyett a migránsokat a norvégiai Trandum Idegenrendészeti Őrizeti Központba kellene vinni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.