Börtön vár a zsaroló román médiavezérre

Három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti táblabíróság Sorin Alexandrescut, a legnézettebb román hírtelevíziót (Antena 3) is működtető Antena Group igazgatóját. Dan Voiculescura, a médiatröszt alapítójára és informális vezetőjére két év letöltendőt szabtak ki, a lánya, Camelia Voiculescu, a cégcsoportot névleges tulajdonosa két év felfüggesztettet kapott.
A vád szerint Alexandrescu megzsarolta a Magyarországon Digi néven futó RDS&RCS kábeltársaság romániai ügyvezetőjét, Ioan Bendeit: nyilvánosságra hozza a birtokában lévő kompromittáló iratokat, amennyiben Bendei nem ír alá szerződést az Antena Grouphoz tartozó tévék sugárzásáról, a csoport számára előnyös feltételek mellett.

Az állítólagos kompromittáló iratok az adóhatóságtól jogtalanul megszerzett, egyébként bizalmas szerződések voltak. Ezek kiszivárogtatásáért Serban Popot, az adóhatóság egykori elnökét két év letöltendő börtönre ítélte a bíróság. A zsarolásban való bűnsegédlettel vádolt George Daniel Matiescut, az Intact Publishing Kft. igazgatóját felmentették.

A bukaresti táblabíróság ítélete nem jogerős, várhatóan az ügyészség is fellebbezni fog, esetenként az első fokon kiszabott büntetés szigorítását vagy a felmentő ítélet megváltoztatását kérve. Dan Voiculescu tavaly óta tízéves börtönbüntetését tölti, amelyet egy nagy értékű ingatlanokkal is rendelkező kutatóállomás törvénytelen privatizációja miatt rótt ki rá a bíróság. A román jog szerint a büntetéseket összevonják, így neki csak a korábbi tízéves szabadságvesztést kell letöltenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.