galéria megtekintése

Bőrfejűek vették át a hatalmat a vonatokon, és azt csinálnak, amit akarnak

Bővíteni akarják akcióikat azok a bőrfejű rendfenntartók, akik – a vasúttársaság tiltása ellenére – a Mi Szlovákiánk Párt szervezésében járják a vonatokat.

Képtelen leparancsolni belföldi járatairól a Szlovákiai Állami Vasúttársaság (ZSSK) azokat a szélsőjobbos pártkatonákat, akik állításuk szerint a rendes utasok biztonságát védik a tolvajokkal és más bűnözőkkel szemben. Pedig a cég vezetősége júliusban rendeletet is kiadott, amelyben a vonatokon megtiltották a pártpropagandát, röplapok osztogatását és „minden más olyan tevékenységet, amely nincs összefüggésben a személyszállítással." 

Akcióban Kotlebáék egyik különítménye. VIP-vendégnek tartják magukat. Fotó: www.naseslovensko.net

Ennek ellenére a bőrfejűek háromtagú csoportjai továbbra is ott vannak főleg a kelet- és közép-szlovákiai éjszakai járatokon. Jana Morhácová, a ZSSK szóvivője elismerte, hogy még egyszer sem szállították le őket a vonatokról.

 

Több szakértő szerint még az sem világos, hogy ez kinek a feladata lenne. Kassán egy kalauz lapunk érdeklődésére a vállát vonogatta: „Menetjegyük van, csendben ülnek vagy járkálnak a vasúti kocsikban, milyen jogcímen tessékeljük le őket? Egyébként még  jobb is, ha itt vannak. Tudja, elég gyakran a Poprád és Késmárk közötti késő éjjeli járaton teljesítek szolgálatot, amelyen jórészt diszkókból hazafele támolygó drogos fiatalok, részeg melósok dőzsölnek, többnyire érvényes jegy nélkül. Vasúti rendőrrel itt elég  régen nem találkoztam, jómagam ezért a mozdonyvezető kabinjába húzódom, s rettegve várom, hogy baj nélkül megérkezzünk a végállomásra. Amióta azonban itt vannak ezek a kopasz legények, főleg a romák meghunyászkodnak" – vallja meg a törékeny nő, aki nem árulja el a nevét, mert ahogy mondja: tilos nyilatkozniuk, őszinteségéért pedig biztosan kirúgnák.

A ZSSK és a szélsőségesek országos figyelmet kiváltó csatája az után kezdődött, hogy áprilisban egy Érsekújvár és Zólyom között közlekedő gyorsvonaton egy 16 éves roma fiú fojtogatott és kirabolt egy 21 éves egyetemista lányt. Léván a mozdonyvezető által riasztott rendőrök elfogták és előállították a tettest.

Az országos felzúdulást kiváltó esetet Marián Kotleba, a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) rasszista nézeteiről elhíresült elnöke arra használta ki, hogy bejelentse: azonnal több tucat járőrcsoportot hoznak létre, amelyek felügyelik a rendet az általa kockázatosnak nevezett közép- és kelet-szlovákiai vonatokon. "Ha az állam képtelen megvédeni tisztességes polgárait az élősködőktől és más naplopóktól, akkor mi megtesszük helyette" – harsogta zólyomi sajtótájékoztatóján. Akkor robbant ki és máig sem csitult a vita a világhálón és az újságok hasábjain arról, hogy  indokolt, és főleg törvényes-e a járőrözésük.

Lucia Zitnanská igazságügy-miniszter leszögezte: semmilyen civil szervezet sem veheti át az államhatalmi jogköröket. Lubomír Áber bűnügyi főigazgató pedig azt hangoztatta, hogy kellő számú vasúti rendőr szavatolja az utasok biztonságát. Nyilatkozataikat felháborodott, sokszor gúnyolódó kommentek árasztották el, amelyeket „vadkeleti" történetekkel fűszereztek. Legalább ugyanennyi más hangvételű bejegyzés is napvilágot látott: vajon a vasúttársaság miért tűri el, hogy újnáci polgárőrök járják a vonatokat önzetlen segítők szerepében tetszelegve és suttyomban országos rendteremtést ígérgetve? Miért hallgatnak főleg az éjszakai járatokon uralkodó áldatlan állapotokról?

Alighanem ezekre a véleményekre reagált a ZSSK vezetősége a legújabb rendelettel, amelynek azonban nincs semmilyen foganatja. Kotleba kinevette és megfenyegette őket: „Szánalmas próbálkozás, ahogy igyekeznek bennünket lejáratni. Szeretném emlékeztetni az urakat, hogy mi a vasúttársaság VIP-vendégei vagyunk, hiszen összesen 8600 euróért vásároltunk egy éven át minden belföldi járatra érvényes bérleteket. Rövidesen újabbakat veszünk, mert a nyugat-szlovákiai fekete vonatokon is megjelenünk! Méghozzá továbbra is zöld színű, a párt logóját és megnevezését feltüntető pólókban! Ha belénk kötnek, akkor olyan videókat teszünk közzé, amelyek majd jobb belátásra kényszeríti a béna urakat!" – mondta. A Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott videoüzenetét immár több mint félmillióan lájkolták.

Rasszizmus a dolgos emberekre hivatkozva

A most 39 éves Marián Kotleba nevére akkor figyeltek fel, amikor az 1990-es években létrehozta a Szlovák Testvériség újnáci szerveződést, amelyet 2005-ben betiltottak. Ám még abban az évben társaival együtt megalapította a Mi Szlovákiánk Néppártot (LS NS). Programjukban a cigánybűnözés visszaszorítását, a társadalmon élősködők példás megbüntetését tüntették fel. Alena Kluknavská szlovák politológus szerint Kotleba radikális igazságtevőként hangoskodik a közéletben, aki az idegengyűlöletét, rasszista ideológiáját azzal palástolja, hogy minden megnyilatkozásában a tisztességes, dolgos emberek érdekeit hangsúlyozza. Három éve általános megdöbbenésre a Besztercebánya megye első emberévé választották, idén pedig az LS NS 8,04 százalékos támogatottsággal bejutott a pozsonyi parlamentbe is. Népszerűségüket a migránsellenes megnyilvánulásaiknak is köszönhetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.