Bocsánatot kértek a bírók a diktatúra kiszolgálása miatt

A chilei bírói testület példa nélküli bejelentést tett: bocsánatot kértek a bírók katonai rezsim alatt végzett tevékenysége miatt.

A bírói testület szerint Augusto Pinochet tábornok hatalma idején a bírók nem töltötték be megfelelően szerepüket, azaz nem vették védelmükbe az alapvető jogokat. „Eljött az idő, hogy az áldozatok és a chilei társadalom bocsánatát kérjük” – áll a bírói testületet reprezentáló szervezet közleményében, amelyet egy héttel a puccs negyvenedik évfordulója előtt adtak ki.

Pinochet 1973-ban államcsínyt követett el, és erőszakkal magához ragadta a hatalmat Salvador Allende szocialista elnöktől. A Pinochet-diktatúra alatt több mint háromezer embert öltek meg.

A bírók a közleményben elismerték, többet is tehettek volna, hogy megvédjék az áldozatokat, nem foglalkoztak ugyanis azokkal, akik a beavatkozásukat kérték. A chilei bíróság körülbelül ötezer olyan esetben utasította el a segítséget, amikor a hozzátartózok eltűnt rokonaikat próbálták megtalálni. A szokásos válasz az volt, hogy nem tudnak semmit a sorsukról.

Chile jobbközép kormánya állítólag azt tervezi, hogy hivatalosan is megemlékeznek a puccsról, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.