galéria megtekintése

Nekiment a sajtónak, kitörte a nyakát a főügyész

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 06. számában
jelent meg.


D.A.
Népszabadság

Még meg sem szólalt, s már dübörgő tapsvihar fogadta. Harald Rangét, a távozó német szövetségi főállamügyészt a karlsruhei központban így búcsúztatták a testületmunkatársai. – Ha a telefonkönyvet olvasta volna fel, akkor is ilyen reakciót váltott volna ki. Az elismerést azért kapta, mert szembe mert szállni azokkal ott, Berlinben – idézte a Süddeutsche Zeitung a búcsúfellépés egyik résztvevőjét.

Amikor 2011-ben Rangét kinevezték szövetségi főállamügyésszé, beosztottjai szkeptikusan fogadták. Túlságosan puhánynak, túlságosan diplomatikusnak tartották. Senki sem gondolta, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége védelmében nyílt konfliktust vállal Berlinnel. Azaz a szövetségi kormánnyal, benne Heiko Maas (SPD) igazságügy-miniszterrel. Maas megelégelte Range „önfejűségét”, s a bizalmi viszony megroppanására hivatkozva – a kancellári hivatal egyetértésével – kezdeményezte a 67 éves jogász nyugdíjazását.

Harald Range. Megroppant a bizalom
Harald Range. Megroppant a bizalom
Ralf Stockhoff / Reuters

Németországban azonban sokan nem „hősként” tekintenek Rangéra, hanem egy olyan kör képviselőjére, amely nem érti a digitális világ és média működését. S frontális támadást indított a sajtószabadság ellen, a titkolózó-fülelő állam védelmében. A történet még tavasszal kezdődött, amikor az internetvilág és a digitális átalakulás jogi-politikai következményeivel foglalkozó hírportál, a Netzpolitik. org elkezdett arról cikkezni, hogy a belső elhárítás (szövetségi alkotmányvédelem, német rövidítéssel BfV) a világhálós kommunikáció erőteljesebb megfigyelését tervezi. Azaz a BfV ugyanarra az útra lép, mint amire a vezető politikusokat, így Angela Merkel kancellárt vagy Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert lehallgató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA. A cikkeket jegyző újságírók, Markus Beckedahl és André Meister a belső elhárítás bizalmas dokumentumaira hivatkoztak. Érezhető volt: a BfV-ből súgtak és anyagot is szállítottak nekik.

 

Hosszas huzavona után a szövetségi főállamügyészség úgy döntött, hazaárulás alapos gyanújával eljárást indít a Beckedahl–Meister páros ellen. Range hozzátette: csupán független szakvélemény elkészítésére adtak megbízást, annak megérkezéséig nem tesznek semmi más intézkedést. Maas jelezte, helyteleníti az eljárást, számára nyilvánvaló, hogy a Netzpolitik.org újságírói nem hazaárulók, nem idegen hatalmak ügynökeiként tették, amit tettek. Merkel kancellár szóvivője útján közölte: osztja az igazságügyi miniszter véleményét, a sajtó- és véleményszabadságot a legfontosabb demokratikus értékek közé sorolja.

Beckedahl, a 2002-ben indult Netzpolitik.org társalapítója nem tagadja, hogy a szövetségi főállamügyészség fellépéséből a blog csak profitált. Miközben ráirányította a figyelmet egy addig mérsékelt érdeklődést kiváltó leleplező anyagra, a tényfeltáró portálhoz pár nap alatt 50 ezer euró adomány folyt be. Az újságíró szerint Range felmentésével az ügy nem zárult le, a többi között annak maradéktalan feltárását követeli, hogy a belső elhárítás őt és társát figyelte, lehallgatta-e.

Maas időközben a 46 éves Peter Frankot nevezte ki Range utódjának. Frank meredek karriert futott be, március elején lett bajor tartományi államügyész. A német sajtó szerint első hivatali lépéseként minimum le kell állítania a Netzpolitik.org elleni eljárást, különben gúnyt űzne Maasból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.