Biztonságot követelnek a nagy divatcégek

Határidőre a Zara, a H&M, a Tommy Hilfiger, a Calvin Klein és a C&A is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyet azért indítottak, hogy a bangladesi hatóságok betartsák a biztonsági előírásokat az új ruhagyárak felépítésekor. Van egy-két nagy hiányzó is.

Ezerkétszáz halott nem elég a cselekvéshez? – feszegette Sam Maher, a Labour Behind the Label nemzetközi ruhaipari érdekvédelmi szervezet vezetője azután, hogy május 15-én lejárt a határidő, és a nagy nyugati divatcégek közül nem mindegyik csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amely követeli, hogy a bangladesi hatóságok mindenben betartsák a biztonsági előírásokat az új ruhagyárak felépítésekor. A felhívást az ötvenmillió alkalmazottat tömörítő svájci székhelyű szakszervezeti szövetség, az IndustriAll Global Union hirdette meg a Dakka egyik elővárosában, Szavarban történt április 24-i házomlás után. Határidőre, szerdáig a legtöbb nagy cég, a Zara, a H&M, a Tommy Hilfiger, a Calvin Klein és a C&A, az utolsó pillanatban pedig a Marks&Spencer alá is írta, néhányan azonban nem.

Ez utóbbiak egyike a Debenhams, amelynek szóvivője azt mondta, bár a cég egyetért a petícióval, célszerűnek tartaná, ha a bangladesi hatóságokkal együttműködve születne megoldás a helyzetre. Valamelyest a Debenhams mellett szól, hogy a cég csak a ruhák 10 százalékát varratja Bangladesben, az összeomlott épületben, a Rana Plazában pedig senkit nem foglalkoztatott. A petícióról hiányzik a szignója a Walmart tulajdonában lévő George at Asdának is, amely csak annyit közölt, semmi köze a Rana Plazához, „hivatalosan” legalábbis nem gyártat ruhákat ott.

Az olcsó munkaerő miatt Banglades a világ ruhagyártásának az egyik központja, ahol az évi húszmilliárdos üzlet miatt az egyre-másra épülő új gyárakat a biztonsági előírások szinte teljes mellőzésével húzzák fel. A Rana Plaza halálos áldozatainak a száma jelenleg 1127-nél jár, és bár a romok alól rengeteg Primark, Benetton és Mango márkájú termék került elő, a Mango egyelőre – a május 15-i határidőig – nem csatlakozott a felhíváshoz.

A Bangladesh Safety Accord néven futó petíció nem magatartási kódex. Az alkalmazottak védelmében törvényileg kötelező munkahelyi biztonsági előírásokat kér számon a bangladesi hatóságokon. Az április 24-én összedőlt Rana Plazában három ruhagyár is működött, azon a három emeleten, amelyet minden jel szerint engedély nélkül építettek rá egy ötemeletes szórakoztató központra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.