Bizonyíték nélkül lezárult a Gripen-ügy Svédországban

Az illetékes svéd ügyész lezárta a Gripen vadászgépek külföldre történő eladását és lízingelését övező korrupciós állítások alapján indított vizsgálatot.

Christer van der Kwast kedden közölte: nem talált bizonyítékot arra, hogy a 2004. július 1-jét követő időszakban a svéd Saab ipari csoport és a Gripen International képviselői szándékosan segítették a brit partnert, a BAE Systemst kenőpénzek kifizetésében. A svéd törvények alapján a 2004. július 1. előtti időszakot érintő esetleges vesztegetési bűncselekmények már elévültek.

A BAE Systems a legnagyobb európai hadiipari csoport. A 2001 szeptemberében megalapított Gripen Internationalben a Saab és a BAE Systems egyenlő tulajdoni arányban vesz részt, központja a svédországi Linköpingben található.

A Saab megállapodott a BAE Systemsszel arról, hogy segít értékesíteni a Gripeneket. Vesztegetési ügyek gyanúja miatt Nagy-Britanniában vizsgálat folyik a BAE Systems ellen. Christer van der Kwast kijelentette: a vizsgálat azt mutatja, hogy a BAE kenőpénzeket fizetett Csehországban, Magyarországon és Dél-Afrikában a Gripen-ügyletekkel kapcsolatban.

"Végre magunk mögött tudhatjuk ezt az ügyet" - így reagált Cecilia Schön Jansson, a Saab kommunikációs igazgatója, aki rámutatott, hogy az ügyész döntése "teljes összhangban van azzal, amit mindig is hangoztattunk". "A Saab nem alkalmazott illegális módszereket, és ezt megerősíti az a tény, hogy a főügyész úgy döntött, lezárja a vizsgálatot" - tette hozzá.

A Saab fenntartja, hogy a Gripen-eladásokkal kapcsolatban mindig is a törvények és jogszabályok adta lehetőségeken belül járt el. Az etikus üzleti viselkedés mindig is fontos volt a Saab számára. A cég például ezért teszi kötelezővé alkalmazottainak az üzletviteli és viselkedési szabályzat elsajátítását - hangsúlyozta Cecilia Schön Jansson kedden kiadott közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.