Bizalmi szavazást tartanak csütörtökön a szlovén parlamentben

Várhatóan bizalmat szavaz majd a szlovén parlament Alenka Bratusek középbal kormányának csütörtökön, vélik az elemzők.

Várhatóan bizalmat szavaz majd a szlovén parlament  Alenka Bratusek középbal kormányának csütörtökön, vélik az elemzők. A bizalmi szavazás a 2014-es költségvetés módosításaival kapcsolatos az egyik parlamenti szóvivő elmondása alapján. A Reuters egy politikai elemzőt idéz, aki szerint a kormánykoalíció támogatja Bratuseket annak ellenére, hogy vannak nézeteltérések a pártok között. A szavazás azonban nem oldja meg Szlovénia pénzügyi problémáit.

A főleg állami tulajdonban lévő szlovén bankok 7,9 milliárd eurónyi bedőlt hitelt halmoztak fel, ami több mint a GDP ötöde. A kormány azt állítja, gazdasági reformok bevezetésével, például adóemeléssel, a kiadások csökkentésével és privatizációval nem lesz szükség nemzetközi mentőcsomagra. A költségvetés legutóbbi módosításai az ingatlanadót érintik.

A kormány a bankok feltőkésítését tervezi az év végéig vagy 2014 elején. Erre egyelőre a 2014-es költségvetésben 1,2 milliárd eurót különítettek el. A módosított költségvetés alapján a költségvetési hiány – az idei 4 százalékhoz képest – a GDP 2,9 százalékának felel majd meg 2014-ben, habár ebben még nincsenek benne a bankmentés költségei. 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.