Bíboros a melegekről: ha stabil a kapcsolatuk, el kell ezt ismernünk

Az azonos neműek közötti házasságot támogató ír népszavazás eredményének tiszteletben tartását hangsúlyozta a Ferenc pápához közel álló Walter Kasper bíboros a Corriere della Sera olasz napilap szerdai számában.

Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának nyugalmazott elnöke kijelentette, hogy egy demokratikus államnak tiszteletben kell tartania a nép akaratát. Az ír népszavazást kommentáló német bíboros szerint ha az írek többsége igent mondott az élettársi kapcsolatok jogi elismerésére, akkor az államnak el kell ismernie ennek jogosultságát, vagyis többé-kevésbé ugyanolyan családi jogokat kell biztosítania az azonos nemű pároknak, mint a férfi és nő alkotta családoknak.

"Ez óriási hatást gyakorol az emberek lelkiismeretére (...) és az egyház számára még nehezebbé válik a különbség elmagyarázása" - fogalmazott Kasper bíboros. Hozzátette, az egyház nem fogadhatja el az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat és a házasság közötti jogi egyenlőséget, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az ír népszavazás a nyugati társadalom hangulatát jelképezi.

"A valóság része, hogy az ír egyházban sok hívő igennel szavazott, és az az érzésem, hogy a többi európai országban is hasonló a hozzáállás (...) Túl sok volt a hallgatás ezekről a témákról. Elérkezett a vita ideje" - mondta a bíboros, hozzátéve, hogy a családról októberre meghirdetett rendes püspöki szinódusnak "mondania kell valamit, válaszolnia kell erre a kihívásra".

Pietro Parolin szentszéki államtitkár egy kedd esti rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a referendum kimenetele nemcsak a keresztény elveket tekintve jelent vereséget, hanem "az emberiség veresége". A Ferenc pápa után a Vatikán második emberének számító Parolin bíboros Diarmuid Martin dublini érsek szavait idézve kijelentette: az egyháznak tudomásul kell vennie a valóságot. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a család az egyház számára továbbra is "központot jelent, és mindent meg kell tenni a család védelme, gondozása és szorgalmazása érdekében, mivel az emberiség jövőjét képviseli".

A 82 éves teológus Walter Kasper a Ferenc pápa által bizonyos témákban szorgalmazott egyházi nyitás támogatójának számít.

Az egyházfő Kasper bíborosra bízta a tavaly februári konzisztóriumot megnyitó beszéd megtartását, amelyben a bíboros szemléletváltást sürgetett a családdal kapcsolatos kérdésekben. Elemzők szerint a beszéd a pápa nézőpontját foglalta össze.

Kasper bíboros a Corrierének hangsúlyozta, hogy az egyháznak a házasságra vonatkozó tanításában nem tud jelentős változást elképzelni, ugyanakkor az eddigi hagyományos egyházi magyarázat már nem elegendő az emberek meggyőzésére. Az egyháznak új nyelvezetet kell találnia, "érthetőbbet, főleg a fiatalok számára".

A bíboros megjegyezte, hogy az egyháznak túl kell lépnie a melegekkel szembeni diszkrimináción. "A homoszexuális embereket be kell fogadni, helyük van az egyház életében, az egyházhoz tartoznak (...) ha stabil a kapcsolatuk (...) el kell ezt ismernünk. De nem tehetjük egyenlővé a házassággal" - mondta Walter Kasper.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.