Bezárt a brit nagykövetség Jemenben

A brit kormány biztonsági okokból átmenetileg bezárta Jemenben működő nagykövetségét, és evakuálta a személyzetet a konzulátusról.

„A jemeni biztonsági helyzet az elmúlt napokban tovább romlott” - jelentette be szerdán Tobias Ellwood Közel-Keletért felelős külügyi államtitkár. Ellwood közlése szerint Nagy-Britannia Jemenben működő nagykövetségét átmenetileg bezárták, a nagykövetet visszarendelték, a kirendeltség munkatársait pedig evakuálták. Szerda reggelre mindenki elhagyta a fővárost, Szanaát.

Ellwood felszólította a Jemenben élő briteket, hogy amilyen gyorsan csak lehet, hagyják el az országot a fenyegetés miatt, amelyet a síita húszi lázadók konfliktusa jelenthet a szunnita nemzetközi terrorszervezet, az al-Kaida helyi szárnyával (AQAP). Január elején az AQAP vállalta a felelősséget a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo elleni merényletért és utána a terror három napjáért is.

Jemenben politikai káosz uralkodik az előző elnök és miniszterelnök lemondása óta. A síita húszi lázadók tavaly szeptemberben szállták meg Szanaát, és januárban elfoglalták az elnöki palotát is.

Február 6-án feloszlatták a jemeni parlamentet, és átvették az ország irányítását is. Az Irán által támogatott húszik eredetileg szerdáig adtak haladékot az ország politikai pártjainak arra, hogy kiutat találjanak a belpolitikai válságból, máskülönben – fenyegettek – a saját elképzeléseik szerint alakítják át a jemeni politikát. Lázadásuk oka eredetileg az új jemeni alkotmány, amely szerintük túl kevés jogot ad nekik a közel-keleti országban élő többi felekezeti és etnikai csoporthoz képest. 

A brit döntés egy nappal azután született, hogy az amerikai kormány bejelentette, bezárják a nagykövetségüket, és az amerikai érdekek Jemenben való képviseletével Törökországot vagy Algériát bízzák meg.

A német és a francia nagykövetség munkatársai közölték, hogy ugyan bizonyos dokumentumoktól megszabadultak, és a személyzetnek kéthavi fizetett szabadságot adtak, egyelőre nem tervezik a nagykövetség bezárását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.