galéria megtekintése

Alaposan bevásárolt a román hadsereg


Szőcs Levente, Bukarest
NOL

Román felségjel virít hat darab F-16-os vadászgép vezérsíkján. Románia elkötelezett tagja a NATO-nak, főleg mióta Oroszország a Krím bekebelezésével nagyon közel került hozzájuk. Ennek megfelelően alaposan megnövelték a honvédelmi költségvetést.

A román légierő szerdától hat darab F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázó büszke tulajdonosa. Hogy mennyire büszke, arra utal a román védelmi miniszter Facebook-bejegyzése. "Nem akarok nagy szavakat használni, de ez a nap történelmi Románia és a hadserege számára" – írta az átadási ceremóniára várakozó Mihnea Motoc a portugáliai Monte Real támaszpontról, megosztva egy fotógalériát az immár román felségjelekkel ellátott gépekről. 

Csaknem pontosan három éve, 2013. október 11-én írták alá a szerződést, amelynek értelmében a portugál kormány átad egy raj, 12 darab használt F-16-ost Romániának. A gépek időközben úgynevezett Mid Life Upgrade-en estek át, vagyis a rendszereiket frissítették, a motorjaikat felújították, ennek köszönhetően jelenleg az üzemidejük körülbelül felénél tartanak – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: Eugen Mihai/Mapn

 

Románia hosszabb ideje tervezi a nagyobbrészt lejárt üzemidejű MiG–21 Lancerekből álló légiflottája pótlását. A helyzet 2010-re kritikussá vált. A korábbi 110 repülőt tartalmazó, részben felújított flottából már csupán 30-40 harcképes gép maradt, és annyira gyakorivá váltak a balesetek, hogy a román sajtó ironikusan „repülő ekeként" emlegette a mindegyre lezuhanó MiG–eket.

Eredetileg Románia kéttucat F-16-os beszerzését fontolgatta, de a költségvetési megszorítások miatt módosultak a tervek. A 628 milliós ár így is a 2013-as költségvetés felét tette ki. Igaz, az ár magába foglalta kilenc román pilóta és a 75 fős műszaki személyzet kiképzését is – mutatott rá lapunknak nyilatkozva Seres Dénes, a román képviselőház védelmi bizottságának a tagja.

Hangsúlyozta, hogy részben az F–16-osok miatt növelni kellett a védelmi kiadásokat, „ugyanakkor Románia vállalta a NATO-val szemben, hogy a GDP két százalékát a hadseregre fordítja". Kérdésünkre hozzátette: nem véletlen, hogy ezt a vállalást éppen mostanában, több mint tíz évvel a NATO-csatlakozás után tartja fontosnak honorálni Románia. A döntés egyértelműen összefüggésben áll a Krím-félsziget elcsatolásával és az ukrajnai konfliktussal, amelyek nyomán a NATO a keleti szárnyának megerősítéséről döntött. Emiatt a parlamenti pártok vállalták, hogy 2017-ig a hazai össztermék legalább két százalékára emelik a védelmi kiadásokat, függetlenül attól, ki alakít kormányt –emlékeztetett Seres.

Fotó: Eugen Mihai/Mapn

Tavalyhoz képest idén 52 százalékkal nőtt a román védelem költségvetése, elérve a 2,5 milliárd eurót. Ez még mindig csupán a GDP 1,7 százalékának felel meg, viszont az összeg csaknem harmada, mintegy 720 millió euró korszerűsítésre és új felszerelések vásárlására fordítható. Egyebek mellett felújítják és új, távirányítású fegyverekkel szerelik fel a britektől 2004-ben vásárolt két fregattot, illetve vásárolnak hat taktikai harci drónt és 286 darab, páncéltörő rakétákkal ellátott páncélozott harci járművet.

Ami a légierőt illeti, a román védelmi minisztérium máris készül egy újabb F–16-os raj megvásárlására. A közbeszerzést még ebben az évben elindítják, és a tervek szerint ezúttal nem várnak három évet a gépek szolgálatba állítására, hanem már jövőre lezárnák az ügyletet. 

Románia készül az F–35-ösökre

A román légiflotta felújítása kapcsán felmerült új Gripenek vagy Eurofighterek beszerzése is, de a Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai követségi táviratok szerint Bukarest valójában már 2006-ban csupán két opciót mérlegelt: új vagy használt F-16-osokat vegyen? Később Traian Basescu akkori államfő már nyíltan beszélt arról, hogy Románia célja előnyösebben hozzájutni a tesztelés fázisában lévő, 5. generációs F–35-ös vadászbombázókhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.