galéria megtekintése

Bevándorlók gyermeke vagyok, mondta Ferenc pápa

12 komment


Kőműves Anita

Hat napig szinte minden Ferenc pápáról szól Amerikában, aki történelmi jelentőségű látogatásra érkezett az általa korábban sokat kritizált országba. Ám sem fogadtatása, sem a pápa szavai nem árulkodnak feszültségről; a katolikus egyházfő megtalálta a hangot az Egyesült Államokkal, ahol a lakosság csupán egyötöde katolikus.

Jim Bourg / Reuters

„Mi, akik ezen a kontinensen élünk, nem félünk a külföldiektől, hiszen egyszer mind azok voltunk. Én mondom ezt, a bevándorlók gyermeke” – mondta Ferenc pápa csütörtökön, a kongresszusban elmondott beszédében.

Az argentin születésű katolikus egyházfő határozottan kiállt a bevándorlókkal való humánus bánásmód mellett, kiemelve azt a bib­liai tanítást, mely szerint úgy bánjunk embertársainkkal, ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Itt a pápa egyszerre utalt a Közép-Amerikából az USA felé áramló migránsokra, illetve a Közel-Keletről Európa felé tartó menekülthullámra.

A katolikus egyházfő továbbá felhívta a mélyen megosztott amerikai politikai elit figyelmét: a politika alapvető célja, hogy a közjóért dolgozzon. Felszólította a honatyákat, hogy a törvényhozás eszközeivel harcoljanak a környezetvédelemért.

 

Kritizálta a kapitalizmus túlkapásait, ám elismerte, hogy az üzleti világnak és a vállalkozásoknak jelentős szerepe van a közjó megteremtésében. Elítélte a fegyverkereskedelmet és felszólított a halálbüntetés eltörlésére is.

Utóbbi volt az egyik mondat, mely után felállva tapsolták meg egyes politikusok. A pápa mögött ülő republikánus házelnök, John Boehner mindeközben savanyú arccal ült és ujjaival malmozott. ­Boehner katolikus, de támogatja a halálbüntetést – nem mellesleg húsz évet dolgozott azon, hogy elhozzon egy pápát a kongresszusba.

John Boehner házelnök a beszéd előtt köszöntötte a pápát. Utána jött a feketeleves
John Boehner házelnök a beszéd előtt köszöntötte a pápát. Utána jött a feketeleves
Jonathan Ernst / Reuters

Gesztusértékű volt az Egyesült Államokat korábban olyan gyakran kritizáló Ferenc pápától, hogy többször utalt az amerikai történelemre, kultúrára és az ország jelentős alakjaira. A beszédet az amerikai alkotmányból és a Függetlenségi nyilatkozatból vett idézetekkel tűzdelte tele.

Angolul beszélt, ami ­láthatóan nehezére esett; az amerikai sajtó vatikáni forrásai szerint nagyon sokat gyakorolt a beszédre. A katolikus egyházfő Washingtonból New Yorkba látogat, majd Philadelphiában fejezi be amerikai útját.

A demokraták és a republikánusok egyaránt azt várták, hogy szavaival az ő számukra fontos ügyeket segíti majd elő. A demokraták abban bíztak, hogy kiáll az esélyegyenlőség, a szolidaritás és a klímaváltozás elleni harc mellett. A republikánusoknak pedig a családi értékek támogatása fontos, különösen most, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság néhány hónapja legalizálta a melegházasságot.

Az abortuszellenes csoportok is támogatást vártak a pápától, hiszen az országban hatalmas politikai csata folyik arról, hogy kaphasson-e szövetségi támogatást a Planned Parenthood nevű szervezet, amely fogamzásgátlást és abortuszt is nyújt rászoruló nőknek.

Ferenc pápa szavaival végül egyik oldal sem lehetett teljesen elégedett. Szerdán Barack Obama elnök fogadta, és a Fehér Házban elmondott beszédében határozottan kiállt amellett, hogy fel kell venni a harcot a globális felmelegedés ellen – ez az amerikai elnök egyik legfontosabb politikai célja.

Később azonban épp azokat az apácákat látogatta meg a pápa, akik perlik a kormányt, mivel Obama egészségbiztosítási rendszere kötelezővé teszi számukra, hogy alkalmazottaik részére biztosítsák az ingyenes fogamzásgátlást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.