Bevándorláspolitika: utánunk az özönvíz?

Olaszországban a faji zavargások után sincs egyetértés abban, mi a teendő az afrikai bevándorlók növekvő tömegével. A tekintélyes baloldali publicista szerint ők mutathatnak utat az olaszoknak is, mert szembeszállnak a bűnszövetkezetekkel. A konzervatív kommentátor szerint korlátozni kell a bevándorlást, különben a mai nemzedékek megoldhatatlan helyzetbe hozzák a jövendő generációt.

„Miközben Rosarnóban az afrikaiak a maffia befolyása alatt álló helybéli fegyveres őrjáratokkal harcoltak, a belügyminiszter nem a maffia ellen hirdetett harcot, hanem az illegális bevándorlók ellen, mintha ez minden bajt kiküszöbölne” – olvassuk a La Stampában Barbara Spinelli tollából.

Spinelli még azelőtt közölte cikkét, hogy a rendőrség százával telepítette volna ki a calabriai Rosarno környékéről az afrikai bevándorlókat, akik elkeseredett rombolást műveltek a belvárosban, miután helyi fiatalok vadászfegyverekkel és légpuskával vadásztak a bevándorlókra. Spinelli így összegzi a helyzetet: „Már derékig járunk a jövőben.” A bevándorlás ugyanis megállíthatatlan, mert Afrikában – mint írja, nem utolsósorban az európaiak káoszteremtő tevékenységének következtében – élhetetlen körülmények uralkodnak, s mert Olaszországban a helyi lakosság nem hajlandó bizonyos munkákat elvégezni és bizonyos bérekkel beérni. Ráadásul az állam lemondott az erőszak monopóliumáról: engedélyezte, hogy polgárok csoportjai járőrözzenek, illetve tétlenül nézi, hogy fegyveres csoportok működjenek. A lakosság jelentős része reagál a helyzetre idegengyűlölettel, s nem meglepő, hogy az afrikaiak ezt viszonozzák (bár az ő érzésüket Spinelli az „undor” szóval írja le.

A szerző olvasatában a feketék a calabriai bűnszövetkezet, a ‘ndrangheta ellen harcolnak, amely feketén foglalkoztatja őket: „ugyanazokat érte puskalövés, akik 2008 decemberében a ‘ndrangheta ellen lázadtak fel”. Tüntettek, feljelentették a maffiát, tanúskodtak a vizsgálóbírák előtt, és ezzel Spinelli szerint példát mutattak az olaszoknak, akik nem merik megtagadni a hallgatás parancsát.

A környéken iszonytató körülmények között élnek az afrikaiak, nem véletlen, hogy az ismert nemzetközi szervezet, az Orvosok Határok Nélkül két évvel ezelőtt „Egy évszak a pokolban” címmel forgatott róluk videofilmet. Ezek után a konzervatívok attól tartanak, hogy a bevándorlók miatt el fog tűnni az olasz identitás. De hisz’ máris eltűnt! – kiált fel Spinelli. „Hol van már befogadó identitásunk, amely akkor volt a miénk, amikor a mi honfitársaink kerestek munkát külföldön, és idegengyűlöletbe ütköztek?”

Barbara Spinelli külön is bírálja Angelo Panebiancót, a Corriere della Sera rendszeres szerzőjét, amiért az afrikaiak mellett fellépő liberálisokat és az egyházat is hibáztatja a helyzetért.

Panebianco csakugyan felelőtlennek nevezi azokat, akik szerint nem kell korlátozni a bevándorlást. A baloldali liberálisok és egyes papok helytelenítik, hogy a parlament törvényben nyilvánította bűncselekménynek az illegális bevándorlást. Néhány bíró egyenesen alkotmányellenesnek minősítette a törvényt. Ha az alkotmánybíróság nekik adna igazat, akkor Panebianco szerint Olaszország megszűnne állam lenni, mert lemondana saját területének ellenőrzéséről. A bevándorlók integrációját mindenki szükségesnek tartja, de ennek nem az az útja, hogy korlátlanul jöhessenek Olaszországba, és nem is az, hogy az olaszok adják fel kultúrájukat: mostanában ugyanis egyes iskolákban már karácsonykor sem beszélnek Jézus születéséről, nehogy megbántsák a nem olasz nem keresztényeket.

A baloldali liberálisok úgy tesznek, mintha nem volna semmi más probléma, mint a rasszizmus. Ez Panebiancót arra emlékezteti, ahogyan a régebbi kormányok zabolátlanul engedték nagyra nőni az államadósságot, mondván, hogy a következményeket majd csak a jövő nemzedéknek kell viselnie.

Olaszországban a faji zavargások után sincs egyetértés abban, mi a teendő az afrikai bevándorlók növekvő tömegével
An injured immigrant leaves the makeshift camp in the countryside near the village of Rosarno southern Italy January 9, 2010. Clashes between immigrants and locals in the southern Italian town of Rosarno entered a second day on Friday, with the government rushing extra police to try to stem one of the worst episodes of racial unrest in years. REUTERS/Antonino Condorelli (ITALY - Tags: CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.