Betiltották a vörös csillag viselését Moldovában is

Több mint húsz évvel a Szovjetunióból való kiválása után betiltotta a kommunista jelképek használatát a Moldovai Köztársaság. Az országban változatlanul erős kommunisták tiltakoznak a döntés ellen.

A chisinaui parlament a kormányzó Szövetség az Európai Integrációért koalíció képviselőinek támogatásával szavazta meg a párttörvény módosítását, amelynek értelmében az országban mostantól tilos "a totalitárius politikai rendszerek jelképeinek" használata.

A jogszabály arra a jelentésre hivatkozik, amelyet a kommunista korszak moldovai eseményeinek történeti és politikai-jogi értékelésére két éve létrehozott bizottság tett le a parlament asztalára. A testület felállítását annak idején Mihai Gimp ideiglenes államfő, a Liberális Párt elnöke kezdeményezte.

Az ellenzéki kommunista párt - amely változatlanul a legjelentősebb önálló politikai erő az országban, s jelvényében ma is szerepel a sarló és kalapács - nemmel szavazott, és bírálta a Nyugat-barát többségű parlament döntését, azt állítva, hogy az új törvény az ellenzékkel szembeni nyomásgyakorlás eszköze.

-Ez a törvény a kommunista pártnak a politikai életből való kiiktatását szolgálja. Önök húsz évvel elkéstek, minket már ismernek Moldovában - jelentette ki a párt vezetője, Vladimir Voronin volt államfő. Az országot 2001 és 2009 között irányító kommunisták frakciója tiltakozásul elhagyta a parlament épületét, Voronin pedig bejelentette, hogy a törvénymódosítást megtámadják az alkotmánybíróságon.

-Ha a totalitárius rezsim elítéléséről beszélünk, az megtörtént még az 50-es években, és a sztálini vezetés időszakára vonatkozott. Ennek mai megismétlése a moldovai társadalom megosztását és destabilizációját eredményezi. Ha (Mihai) Gimp ezt akarta, akkor sikerült elérnie - jelentette ki Vadim Misin volt házelnök, jelenleg független képviselő.

Szavai szerint a döntés megnehezíti a szakadár Dnyeszter menti terület problémájának rendezését is, hiszen annak jelképei közt is ott van a betiltott sarló és kalapács.

E két eszköz az egykori kommunista szimbólumok között a proletariátus és a szegényparasztság jelképe volt. Egymásra helyezésükkel az ipari és mezőgazdasági munkások szövetségét, összetartozását akarták kifejezni. Az ötágú vörös csillaggal egyetemben szerepelt a Szovjetunió és más szocialista országok zászlaján vagy címerében. 1993 óta Magyarországon is tiltott önkényuralmi jelképnek számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.