Betiltják a műanyag evőeszközöket Franciaországban

Franciaország az első olyan hely a világon, ahol betiltják az eldobható és nem lebomló műanyag poharakat és tányérokat.
Az új törvényi szabályozás szerint 2020-tól csak olyan eldobható evőeszközöket lehet forgalomba hozni, amelyek 50 százalékban természetes alapanyagokból készülnek és házilag komposztálhatóak, 2025-től pedig ez a szám 60 százalékra nő.

Az országban másodpercenként 150 egyszer használatos poharat dobnak el, ez évente 4,73 milliárd darabot jelent. Ennek csak egy százaléka újrahasznosítható, nagy részük ugyanis polipropilénből és polisztirolból készül. Franciaország vezető szerepet szeretne vállalni a környezetvédelmi és energiatakarékossági ügyekben, illetve a klímaváltozás káros következményei elleni harcban, ennek részeként például júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása a francia kereskedelemben. Ezek helyett is csak bio eredetű és komposztálható zacskókat szabad árulni.

A francia intézkedés sokaknak tetszik, de legalább ennyien kritizálják is. Például a Pack2GoEurope, ami a legnagyobb európai csomagoló vállalatokat képviseli, azt kifogásolja, hogy a szabályozás sérti az áruk szabad mozgásának EU-s elvét. Szerintük olyan csomagolást találni, amely megfelel a vásárlók higiéniás igényeinek és egyszerre otthon is komposztálható, jelenleg lehetetlen. (CNN)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.