Beszólt Orbánéknak a német államtitkár

Némiképp ünneprontó módon, a páneurópai piknik és a hatrányitás 25 évfordulója alkalmából közölt interjúban szólt be a magyar kormánynak Michael Roth német külügyi államminiszter. A magyar belpolitikát korábban is közelről követő szociáldemokrata politkus arról beszélt a Tagesspiegelnek adott interjújában, hogy a határnyitásért a mai napig hálásak a németeket, de a jelenlegi politikai irányvonal annál több aggodalmat kelt bennük. Rejtély, hogy a korábban a szabadságért kiálló magyarokkal mi történt. A demokrácia, a jogállamiság a szabad véleménynyilvánítás európai alapértékek, ha ezekre egy kormány nyomást gyakorol, akkor arról nyíltan kell beszélni. Ők ezt meg is teszik, hiszen barátok között lehet és kell is nyíltan beszélni.

Roth szerint nem csak az egyes intézkedésekkel van baj, hanem a magyar kormány teljes irányvonalával. "Az ország rossz irányba megy" – mondja, és kétségeit fejezi ki, hogy az Orbán-kormány tényleg elkötelezett-e az uniós alapértékek iránt.

Ami a magyar miniszterelnök illiberális demokráciáról szóló gondolatkísérleteit illeti, Michael Roth szerint ha valaki tényleg hátat fordít az egyéni szabadságjogoknak, és inkább az autoriter államokat tartja követendő példának, az elbúcsúzik az uniós alapértékektől. Nem mondja ki, de azért sejteti, hogy ezzel könnyen elbúcsúzhat az EU-tól is.

Más kérdés, hogy a kritikáknak kevés kézzelfogható következménye van. Roth is elismeri, hogy a gazdasági vagy jogi kötelezettségszegési eljárásokon kívül az unió nem sokat tud tenni a renitens tagokkal szemben. Bár a németek javaslatára elkezdtek egy olyan mechanizmust kidolgozni, ami figyelmeztetne az alapértékek megsértésére, ez még sehol sem tart. A sokat emlegetett szavazati jog megvonás olyan, mint egy atombomba és inkább kontraproduktív – mondja.

Úgyhogy azt is mondhatjuk, hogy maradnak a baráti kritikák, amelyek mint eddig is, simán leperegnek a magyar politikusokról. Legfeljebb adnak megint egy kis munkát a berlni magyar nagykövetségnek, amely megpróbálhatja ismét megvédeni a magyar kormány becsületét olvasói levélben vagy más hasznos módon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.