Beszólt és lemondott az Orbán-kormány vancouveri konzulja

Vass Zoltán szerint az utóbbi időben Kanadába is kiköltözött a politikai megosztottság.

Távozik posztjáról Magyarország tiszteletbeli vancouveri konzulja – erősítette meg lapunknak Vass Zoltán a Facebook-bejegyzésében is olvasható döntést.

„Egyszerűen nem tudok azonosulni a magyar kormány politikájával. Azt hiszem, az a normális, hogy ha eltér a véleményünk, akkor annak hangot kell adni" – indokolta Vass, aki szerint „egy folyamat eredményeként” határozott a lemondás mellett. Példaként a „különböző demokratikus intézmények felszámolását", a „véleményszabadság korlátozását, átírását”, Magyarország stratégiai, az EU-, illetve a NATO-tagsághoz kapcsolódó érdekeinek átértékelését említette távozása okaként a posztját 2005 óta betöltő tiszteletbeli konzul.

Vass elmondta, ő nem karrierdiplomata, Vancouverben élő kanadai állampolgárként nem függ egzisztenciálisan az Orbán-kormánytól, ahogy a korábbiaktól sem. Hangsúlyozta viszont, hogy noha az utóbbi időben Kanadába is kiköltözött a politikai megosztottság, ettől nem kell félni, de fel kell emelni ellene a szavunkat. „Nem hogy a haza nincs ellenzékben, hanem a haza mindenkié" – tette hozzá.

Magyar karrierdiplomaták Kanadában csak Ottawában és Torontóban dolgoznak. Máshol tiszteletbeli megbízottak látnak el hivatalos feladatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.